torstai 28. heinäkuuta 2016

Hyppytekniikan peruskurssi 1/3

Perjantaina 17.6 meillä alkoi Cavan kanssa hyppytekniikan peruskurssi. Meidän seurasta pari tyyppiä opiskelee hyppytekniikan opettajiksi ja heidän opiskeluun kuuluu hyppytekniikan peruskurssin pitäminen. Päästiin siis melkoisen kohtuulliseen hintaan kurssille, mikä sopii opiskelijan kukkarolle paremmin kuin hyvin. Meidän ryhmää kouluttaa Eeva, joka ainakin ensimmäisen kerran jälkeen vaikutti tosi mukavalle.

Aloitettiin kurssikerta pienellä teoriaosuudella. Lyhyesti sanottuna, hyppytekniikan opettamisessa koiralle on ideana se, että koira itse oivaltaa asioita ja korjaa omat virheensä ja sitä kautta oppii. Itsenäistä ongelmanratkaisua siis, koira tekee ja oppii. 

Ensimmäisenä tehtiin kaikkien koirien kanssa perussarjaa, jossa on 5 hyppyä tasaisin välimatkoin. Cavalla ei ollut vielä rimoja vaan se teki speedpumpeilla. Välit oli 5 jalan mittaa. Hyppytekniikka on kehittynyt USA:ssa, joten tästä syystä mitatkin ovat heidän mittasysteemin mukaisia. Yhden jalan mitta on noin 30cm. 5 jalan väli oli Cavalle hieman lyhyt. Yleensä maksikoirilla sellaisena "perus" välinä voidaan pitää 6 jalan mittaa, mutta koska Cava on vielä pieni ja pentu niin tehtiin viidellä. Aika pian kuitenkin treenit voi vaihtaa siihen, että tekee kuudella, mikä varmasti tulee Cavalta luonnollisemmin. 

Perussarjan esteiden väliä voi myös vaihdella koiralla, esim. jos halutaan, että koira kokoaa itseään niin voidaan tehdä normaalia lyhyemmällä välillä. Kokeilemalla selviää, että mikä väli on omalle koiralle helpoin ja luonnollisin väli.

Koska 5 jalanmitan pituiset välit olivat Cavalle hieman liian lyhyet koitettiin saada se kokoamaan itseään laittamalla sille palkka (lelu) kahden viimeisen hypyn väliin. Toimi tavallaan, mutta Cava loikkasi peppu lentäen kyllä viimeisenkin hypyn yli. Viimeisellä kerralla teki kuitenkin ihan siististi.

Kommentiksi saatiin, että innokas ja vauhdikas pentu, joka löysi hyvin rytmin. 5ft välit hieman lyhyet, joten jatkossa voidaan tehdä kuudella. Pennun ei tarvitse vielä osata koota itseään ja askel on jo nyt niin pitkä, että kuuden jalanmitan väli toimii melko varmasti paremmin. Rimat voidaan ottaa vähitellen mukaan 8-10kk ikäisestä astien, koiran mukaan. Kotiläksyksi saatiin targettiharjoittelua. Ideana, että Cava istuisi ryhdikkästi (videolla näkyykin kun se hieman lysähtää etupainoiseksi tuossa alussa) ja kun katse on fokusoitunut targetille niin vapautus.


Toisena juttuna ensimmäisellä kurssikerralla tehtiin set point. Siinä on hyppy ja okseri. Set pointtia voi käyttää hyvin kun koira tutustuu rimoihin. Cava tekee edelleen speedpumpeilla, mutta ehkäpä tässä kesän/syksyn aikana voisin ottaa tavoitteeksi tutustuttaa se mataliin rimoihin. Sitten kun Cava on kuvattu loppusyksystä (jos se on luustoltaan ok) niin set pointilla voi tehdä myös korkeampia hyppyjä. Ideana, että joka kerta okserin takarimaa nostetaan kunnes sitten loppua kohden taas lasketaan (aloituskorkeuteen), että koiralle jää kiva fiilis ja lopetetaan onnistuneeseen. 

Cava teki set pointinkin speedpumpereilla, joten sille ei nyt tullut mitään korkeushyppyä tästä. Teki vain kaksi kertaa, joista ensimmäinen super ja toinen aika laiska. Tässä taas, aina pitäisi lopettaa kun tulee se supersuoritus! Cava jotenkin väsähti näissä hyppytekniikka treeneissä ihan. Ei tehty edes kovin montaa toistoa, mutta ilmeisesti joutui ajattelemaan ja miettimään sen verran, että väsymys iski. Set pointillakin otettiin 5 jalanmitan väli ensimmäiseltä pumperilta okserille. 2 kommenttia:

  1. Taitava Cava! Kuulostaa kivalta kurssilta.

    VastaaPoista
  2. Oli kyllä kiva ja opettavainen kurssi. Itselle ainakin, Cava oli kaikissa harjoituksissa taitava ilman aiempaa treenikokemustakin :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!