keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Agilityryhmän tapaaminen


Mainitsinkin blogissa jo aikaisemmin, että saatiin Cavan kanssa paikka meidän seuran (Helsingin Agility Urheilijat) junioriaksaryhmästä. Ryhmä alkaa säännöllisesti elokuun alusta kerran viikossa maanantaisin. Tänään nähtiin kuitenkin ensimmäistä kertaa ja saatiin hieman kotiläksyjä kesän ajaksi. Nyt täytyy vihdoinkin ryhdistäytyä treeneissä, meillä on paljon treenattavaa elokuuhun mennessä. Ollaan kuitenkin nautittu lomailusta kovasti, Cava on ollut yllättävän rento lomalainen. Ihana monitoimipentu. 

Aksaryhmän tapaamisessa keskityttiin paljon muihin kuin itse agilityyn. Käytiin läpi asioita, jotka kannattaa opettaa ja leikkimiseen sain itse ainakin monia vinkkejä. Kuunneltiin teoriassa ja nähtiin kun kouluttajat esittelivät omilla koirillaan juttuja. Aloitettiin luopumisella, eli auki olevassa kädessä nami ja koira saa namin vasta kun luopuu siitä. Cavan kanssa tehtiin näitä jo pentutokossa, mutta ei olla sen koomin pahemmin treenailtu. Kesälomaläksyksi tämä siis, Cavalla varmaan sujuu perusluopuminen ihan hyvin tauosta huolimatta, mutta häiriötä ja kestoa voisi lisätä. Mukaan treeneihin nyt kesän aikana voisin ottaa sille myös lelusta luopumisen, sillä lelut ovat Cavan mielestä huomattavasti hauskempia kuin namit.

Viime aikoina tuntuu muutenkin, että namipalkkan arvo on hieman laskenut. Ajatuksissa on ollut alkaa treenata lelulla ja namilla niin, että Cava vaihtaisi lelusta namiin ja toisin päin. Cava on ahne ja tykkää kyllä tehdä ihan pelkällä kehu-palkallakin, mutta mielestäni se saisi tavoitella ruokapalkkaa hieman innokkaammin. Tässä varmasti itselläkin opiskeltavaa kun olen varmast hieman tylsä kun namilla palkkaan. Eli lisää vaihtelevuutta myös namilla palkkaamiseen.


Seuraavaksi kouluttajat puhuivat suuntakäskyjen opettamisesta ja demosivat omilla koirillaan sekä alkeistreenin että miltä suuntakäskyn pitäisi valmiina näyttää. Vautsi, koutsien koirat olivat hurjan hienoja ja taitavia. Cavasta on kasvamassa hurjan nopea agilitysilakka, joten aloitetaan suuntakäskyjen hiominen n-y-t nyt! Cavalla on näihin onneksi hyvä pohja kun ollaan jo alkeisharjoituksia hieman tehty. Suuntakäskyjen opettamisen voi aloittaa esim. pituuden keppejä hyödyntämällä tai puunrunkoa tai ruokapöydän jalkaa tai oikeastaan mitä vaan, minkä koira voi kiertää. Cava teki alkeisharjoitukset valopylväitä kiertämällä jo talvella. Cava harjoitteli kiertämisen tarjoamisen kautta ja oppi tosi nopeasti kiertämään molempiin suuntiin. Nyt vaan kesällä hiotaan vähän lisää ja kasvatetaan etäisyyttä ja kulmia ja ehkä hieman häiriötäkin. 

Seuraavaksi käytiin läpi leikkimistä. Itsellä on vielä paljon hiottavaa omissa leikkimistaidoissa. Ennen Cavaa mulla ei ole ollut yhtäkään koiraa, joka leikkisi. Cavasta toivoin leluista palkkautuvaa koiraa ja leikkimisen eteen ollaankin nähty vaivaa. Omasta mielestäni on hienoa, että niin monet kouluttajat panostavat nykyään leikkimisen opettamiseen, sillä myös koiran joka ei pahemmin leluista luonnostaan kiinnostu voi opettaa nauttimaan ja palkkautumaan leikkimisestä. Leikkiminen ja erilaiset leikit tuovat myös monipuolisuutta palkkaamiseen ja treeneihin. 

Itselleni kokonaan uutena juttuna tuli tennispalloleikki, jossa koiralle heitettiin tennispallo ja kun koira lähtee pallon kanssa juoksemaan itseä kohti niin kiinnitetään koiran huomio toiseen tennispalloon joka itsellä on kädessä. Tarvittaessa juostaan koiraa karkuun ja heilutellaan tennispalloa koiralle, jotta se kiinnostuu siitä ja tiputtaa suussa olevan tennispallon. Sen jälkeen tämä kädessä oleva tennispallo heitetään eteenpäin (suhteessa koiraan) ja annetaan koiran juosta ja hakea uusi pallo. Sitten vaan toistetaan. Aika rankka ja raskas vauhdikas leikki koiralle. Sopii kivasti lämmittelyyn esimerkiksi. Ei olla Cavan kanssa kauheasti treenailtu palloilla vaan lähinnä erilaisilla vetoleluilla, joten nyt täytyy kyllä kipaista hakemaan kaupasta tennispalloja ja katsoa mitä Cava tuumaa tästä vauhtileikistä. Tykkää varmasti kun saa juosta :) pallosta irrottaminen on varmasti vaikeampi homma. 

Loppuun katsottiin vielä vetolelulla leikkimistä. Tehtiin saalisviettileikkimistä, jossa lelu meni karkuun ja viivytettiin mahdollisimman pitkälle sitä hetkeä kunnes koira lopulta sai lelun. Erilaista pyörimistä ja hyörimistä ja koiraa karkuun menemistä. En olekkaan tätä(kään) leikkimuotoa tajunnut Cavan kanssa hyödyntää, täytyy muistaa jatkossa. Muita hyviä vinkkejä leikkimisen suhteen oli, että rintamasuunta pitäisi pitää pois päin koirasta. Koiralla on tällöin rennompaa leikkiä eikä tule ohjaajalta "uhkaa/painetta" samalla tavalla kun jos olisi suoraan koiraan päin ja vielä tuijottaisi koiraa. Itse myönnän ainakin leikkivän usein juurikin rintamasuunta koiraa kohden, joten pitää muistaa tämä jatkossa leikkiessä. 

Vetoleikeistä poimin lisäksi itselleni vinkiksi sen, että koiran pitäisi antaa voittaa enemmän. Myönnän, että itselle on välillä vaikea päästää lelusta irti. Cavalla on kuitenkin hieman löysä ote, joten ajattelin että treenaillaan nyt kesällä kovasti tätä leikkimistä ja vahvistetaan Cavan itseluottamusta leikillä. Annan sen voittaa paljon ja menen enemmänkin Cavan perässä kun se alkaa repiä lelua enkä vedä Cavaa itseni perässä. 


Olipas sekava postaus! Itselleni kuitenkin kirjoittelin ylös kesän treeniläksyjä. Hyviä uutisia sen verran, että Cava lopetti maanantaina jo ontumisensa ja on jo ihan oma itsensä<3 kyllä se aurinko paistaa tänne risukasaankin. 

7 kommenttia:

 1. Toi palloleikki on ihan perus kahden lelun leikkiä, sitä voi tehdä vaikka patukoillakin. :) Tehokas tapa leikkiä ja sopii munkin koiralle hyvin, koska yhtä ja samaa lelua se ei tuo niin hyvin takaisin. Kahdella lelulla pelittää nuo palautuksetkin kivasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niinhän se on, en vaan ollut ikinä ajatellut itse leikkiä sitä palloilla. Cavan kanssa ei oikeastaan ole juurikaan leikitty palloilla, joten katotaan miten se innostuu palloista. Me ollaan leikitty paljon vetoleluilla/patukoilla tuota kahden lelun leikkiä. Cava onneksi luontaisesti tuo leluja mielellään mulle, tai luontaisesti ja luontaisesti, sen kanssa on paljon leikitty pienestä pitäen, joten vaikea sanoa mikä luontaista ja mikä opittua. Cava ehkä vähän huonosti tykkää leikkiä yksin, vaan haluaa siihen leikkiin joko minut tai kaverikoiran.

   Poista
  2. Niin ja piti vielä lisätä, että Cava on mun ensimmäinen leikkivä koira, joten itsellä vielä hirveästi opittavaa leikkimisestä. Välillä tuntuu vähän pahalle, kun muut leikkivät oman koirani kanssa paremmin ja itse ei ihan tiedä mitä tehdä. Ehkäpä ajan kanssa itsekkin opin käyttämään leluja monipuolisemmin ja saan Cavan vielä enemmän nauttimaan leikkimisestä minun kanssa :)

   Poista
 2. Mahtaa olla kiva fiilis ku oot onnistunu pilaamaan koiran ennenkö se on ees vuotta XD

  VastaaPoista
 3. Joku viisas kouluttaja kerran sanoi mulle, että ei sitä koiraa oikeen voi pilata. Tai ainakin kaikki on korjattavissa vaikka varmasti aikaa viekin. Kerro kuitenkin, miten oon koirani pilannut? Mun omasta mielestä kun siitä on kasvanut varsin hauska tyyppi enkä pidä sitä lainkaan pilaantuneena yksilönä.

  VastaaPoista
 4. Ne on nuo anonyymit, vissiin joku syndrooma jollain lahkolla :D Näitä riittää, ignooraa vaan. Ei se koira iha hevillä pilalle mene, ellei sitä henkisesti ja fyysisesti murjo maton alle. Leikkimispulmia oli meilläkin vuosi sitten, kun meinasin että koirani ei leiki. Ja eihän se leikkinytkään, Vilkku oli niin hurjan kohtelias että väisti katsetta ja ei tarttunut leluun jos se oli kädessäni jne. Siitä on kuitenkin menty paljon eteenpäin, opetin ja annoin koiran olla röyhkeä ja nyt se käy melkein näpeille :D Voin kirjoitella näistä sulle lisää jos haluat ja otat jotain kanavaa pitkin yhteyttä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Cavalla ei onneksi leikkimishaluttomuutta ilmene, mutta itsellä on vielä rutkasti opeteltavaa sen kanssa leikkimisestä. Ja joo tuskin Cava sentään pilalla on vaikken itse ole vielä saanut sen kanssa leikkimisestä kaikkea irti :D aika tyytyväinen hörökorva tossa mun vieressä sohvalla näyttäis pötköttelevän ja se on itselleni tärkeintä. Laittelen sulle vielä viestiä tosta leikkimisestä!

   Poista

Kiitos kommentistasi!