keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Senni Huotarin toko 1/14

Cavan ilme kun treenataan aina vaan tokoa
Aloitettiin tänään uudella tokokurssilla. Suunnattiin kovalla kiireellä töiden jälkeen suoraan Veikkolaan PiskiPajan tokovalmennuskurssille, jonka piti Senni Huotari. Cava oli tosi häslällä tuulella ja alkuun päätin hetken odotella, että se hieman rauhottuisi. On sillä kyllä upea off-nappi. Pienen hetken odottelun jälkeen Cava lopetti sinkoilut ja kävi mun jalkoihin makaamaan ja odottelemaan. Siitä olikin sitten hyvä lähteä treenaamaan. Treenattiin kahdessa pätkässä.

Ensimmäisessä pätkässä päätin ottaa Cavalle jääviä. Jäävät on mun inhokkiliike, mutta koska ne ovat hirmu tärkeät liikkeet niin on niitä treenattava ja ohjatuissa treeneissä treenaaminen antaa potkua myös omatoimitreeneihin. Aloitettiin liikkeestä seisomisella, joka sujui alku sekoilujen jälkeen kivasti. Jätettiin namin heittäminen pois ja tein vain pienen käsimerkin ja kun Cava seisoi -> naks & nami. Saatiin pari tosi hienoa toistoa ja seisomiset alkoivat saavuttaa sitä tasoa, mitä niiltä toivoisin. Nyt pitäisi kuitenkin alkaa rohkeasti jättää käsiapua pois, koska Cavalla on jo selkeä ajatus siitä, että mitä sen pitää tehdä. Muutamaan hyvään toistoon lopetettiin.

Seuraavaksi tehtiin liikkeestä istumista, joka sujui aluksi varsin täpäkästi käsiapujen kanssa ja päätettiin jättää käsiavut kokonaan pois. Tarjosi ilman apuja muutaman kerran maahanmenoa, mutta korjasi hyvin kun vaan tein uuden toiston heti perään. Senni sanoi, että voisin hyvin "ohotella" Cavalle kun sillä tulee virheitä. Tavallaan opettaa Cava siihen, että huonosta suorituksesta tulee palautetta. Kokeissa kuitenkin pitäisi olla hiljaa ja eleettömästi, joten olisi parempi jos koira ei ainakaan olettaisi painostavan hiljaisuuden tarkoittavan virhettä. Cava nyt ei tunnu ohotteluista olevan mokaiskaan, mutta itselleni ne ovat hieman hankalia. Katsotaan tuleeko niistä osa meidän treeniä vai ei.

Viimeisenä katsottiin vielä liikkeestä maahanmeno, joka sujui pätevästi Cavalta. Se teki maahanmenot reippaasti ja oikealla tekniikalla, ilman käsiapuja(!!!). Nyt myös maassa pysyminen oli parempaa kuin aikaisemmin ja muutaman kerran palkkasinkin ihan vaan siitä pysymisestä. Saatiin kotiläksyksi treenata näitä lisää ja vaihdella sitä järjestystä, miten näitä tehdään omissa treeneissä. Tämän jälkeen olikin Cavalle pieni tauon paikka ja siirryttiin sivuun seuraamaan muiden treenejä.

Tauolla leikittiin hieman ja sen jälkeen rauhotuttiin seuraamaan muiden tekemisiä. Meidän toinen treenisetti aloitettiin luoksetulolla. Vauhdikas ja innokas. Ihan erinomainen suoritus. Ei jääty hinkkaamaan luoksetuloa enempää vaan Senni sitten kysyi, että olinko ajatellut opettaa Cavan tulemaan eteen vai sivulle. En ole ihan 100% päätöstä tästä tehnyt, mutta haluan ehdottomasti opettaa Cavalle luoksetulon myös eteentulolla PK-puolta ajatellen. 

Niinpä seuraavaksi katsottiin miltä meidän eteentulo näyttää. Olen pelännyt, että Cava on turhan tiivis eteentulossa, mutta Sennin mielestä Cava teki oikein nätisti. Cava tuli lyhyeltäkin matkalta tosi innolla ja vauhdilla eteen, mutta se ei kuitenkaan törmännyt tai jäänyt nojaamaan mun jalkoihin. Saatiin hyvänä vinkkinä treenata eteentuloa myös niin, että Cava makaa maassa ja itse menen siihen kohtaan suhteessa Cavan etutassuihin, missä haluan etutassujen oleva myös eteentulossa. Ja tästä sitten pyydetään Cava eteen. Näin Cava joutuu jo alussa oppimaan keräämään takapuolensa mukaan ja tavallaa hidastamaan etuosaansa. Näitä voi tehdä myös pidemmältä etäisyydeltä, että koira hakee itse oikeaan paikkaan. Sennin mielestä Cava haki nätisti jo nyt oikeaan paikkaan ja oli aika hyvin suora. Jotain pientä vinotusta esiinty, joten suoruus otetaan nyt ehdottomasti tärkeimmäksi kriteeriksi ja treenataan tätä enemmän. Saatiin nyt myös kotiläksyksi eteentulon treenaus ja täytyy kyllä tosissaan ottaa se nyt meidän treenilistalle. Liikaa tullut hinkutettua vaan perusasentoa.

Tämän jälkeen katsottiin vielä meidän noutoa, jossa Cavalla on välillä tapana possuilla kapulalle mentäessä. Cava mielellään rysäyttäisi kapulalle täysillä etutassut edellä niin, että kapula lentää ja Cava saa sitä jahdata. Sennin mielestä tämä johtui siitä, että noutokapula oli hieman liian pieni Cavalle ja koska kapulan laipat olivat melko matalat oli Cavan vaikea saada sitä vauhdissa suuhun maasta. Tämä voi hyvinkin pitää paikkansa, koska Cavan ote noutokapulaan on myös hieman huonontunut ja se nappaa kiinni lähinnä etuhampailla ja korjaa kapulan paikan paremmaksi vasta juostessa mun luokse. Täytyy ostaa isompi kapula ja katsoa korjaantuuko ongelma sillä.

Muutaman kerran sabotoin Cavan suoritusta heittämällä kapulan agilityesteiden sekaan ja pieni joutui siellä keppien ja putkien seassa pyöriä ja etsiä kapulaa itselleen. Oi voi, joku noutokapulan heittokurssi olisi ihan paikallaan. Hienosti pieni suoritti myös nämä haastavammat noudot. 

Ollaan tehty Cavan kanssa paljon nostoharjoituksia ja niissä se kyllä pääsääntöisesti nostaa kapulan siististi ja hyvin. Aloitettiin Cavalle myös pitoharjoitukset ja saatiin ne kotiläksyksi. Tässä vaiheessa treeniä Cava alkoi olla jo hieman väsähtänyt, joten tehtiin vaan muutama toisto. Cava piti kapulaa hyvin ja sillä oli siitä selkeästi idea. Nyt vaan treenataan lisää kotona ja otetaan mukaan pikkuhiljaa kestoa ja häiriötä esim. niin että itse kosken kapulaan. 

Oli kyllä kivat treenit ja monta hyvää vinkkiä saatiin taas omiin treeneihin. Nyt kun vielä saisi jotenkin skarpattua ja treenattua myös omatoimisesti enemmän näitä pikkutarkkoja juttuja. Ollaan keskitytty vieläkin enemmän fiilikseen treenatessa ja siihen, että Cava tekisi hyvällä innolla hommia. No sehän tekee! Joten ehkä nyt voitaisiin pikkuhiljaa alkaa hiomaan myös niitä yksityiskohtia.

4 kommenttia:

 1. Taito Cava! Kannatetaan noutokapulan heittokurssia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on <3 ja joo siinä oliski hyvä ohjema vaikkapa Wirneen leirille :D

   Poista
 2. Hieno Cava! :) ja joo, mäkin kyllä kaipaisin heittotreenejä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D niinhän se menee, että koirat kyllä osaa, mutta omistajat vaatii kyllä vähän treeniä! Ja kiitos, se on ihan loistopentu ja niin sopiva lisä mun koiralaumaan <3

   Poista

Kiitos kommentistasi!