maanantai 9. toukokuuta 2016

Heidi Pesosen tokokoulutus 1/5


Tänään oltiin tokoilemassa ATD:n kentällä Heidi Pesosen tokokoulutuksessa. Olipa kyllä kiva koulutus! Heidi oli tosi positiivinen ja energinen kouluttaja, tykkäsin itse kovasti hänen koulutustyylistään. Koulutuksessa oli aikamoinen aussievalta kun 3/6 koirista oli aussieita. Olipas kivaa nähdä muita aussieita tokoilemassa. Kaikki olivat todella erilaisia tokoilijoita, näki hyvin rodun laajaa kirjoa (ulkonäön & luonteen suhteen), vaikkakaan mukana ei ollut yhtään näyttelylinjaista aussieta.

Cavan kanssa oltiin kolmantena vuorossa ja itseäni stressasi kauheasti. Kaikki muut olivat niin taitavia! Heidi oli kuitenkin niin iloinen ja hauska kouluttaja, että hieman rentouduin siinä itsekkin ja saatiin jotakin esitettyä. Alkuun Heidi hieman kyseli Cavasta, että mitä sen kanssa ollaan tehty ja miten palkkaaminen onnistuu - ts. syökö Cava hyvin ja leikkiikö se. Aloitettiinkin meidän treenihetki leikillä. Aluksi näytin meidän kahden lelun leikkiä ja kun tämä sujui hyvin niin tehtiin kahdella lelulla lelun hakua ja vaihtoa. Heidi toivoi Cavalle tähän leikkimiseen hieman röyhkeyttä ja minulle rohkeutta, että annan Cavalle tilaa itsekkin leikkiä. Tosi hyviä vinkkejä saatiin, Cava on kovin kiltti leikkijä joten pitää nyt itse antaa sille vähän tilaa ja kannustaa sitä vielä enemmän leikkimään itsekseenkin ja itse voisin tosiaan rohkaistua ja päästää lelusta helpommin irti ja antaa Cavan reilusti voittaa ja tällä tavalla kasvattaa sen röyhkeyttä ja itsevarmuutta. Cava kuitenkin leikkii tosi hyvällä innolla ja sillä on tiukka ote leluihin. Lisäksi sillä on Heidin sanoin tosi vahva veto minua päin ja se selvästi haluaa leikkiä yhdessä. Tuli tosi kiva fiilis tästä. Heidi kuitenkin kannusti jatkamaan leikkiharjoitteluja (ne on meiltä vähän nyt kyllä jääneet, hupsis) läpi tämän pentuajan. Tarkkana saa kuitenkin olla, ettei Cava liikaa jää leluihin kiinni silmällä. Toistaiseksi ei tätä ongelmaa ole, mutta Heidin mukaan Cava on vähän sen tyylinen ja tsiigaili leluja jo nyt siihen malliin, että sille saattaisi tästä tulla ongelmaa.

Leikkimisen jälkeen näytettiin meidän perusasentoa. Pidin Cavalle alkuun namia vasemmassa kädessä ja Cava teki tosi nätisti, tuli hyvällä asenteella hyvään paikkaan ja jäi siihen tuijottamaan minua. Ihana pieni. Koska perusasento on Cavalle ehkä kaikista vahvin liike ja se osaa sen jo tosi hyvin, Heidi neuvoi, että nyt kannattaa jo alkaa häivyttää palkkaa kädestä. Tehtiin Cavalle muutama perusasento ilman kädessä olevaa namia ja sehän teki edelleen samalla innolla. Sai toki edelleen kaikista suorituksista palkan, mutta hieman viiveellä ja vasta kun se oli suorittanut liikkeen.

Tämän jälkeen otettiin hieman noutoa. Saatiin lainksi kapula, sillä en ole vielä ehtinyt käydä hakemassa Cavalle isompaa kapulaa. Lainakapulaa Cava alkuun hieman ihmetteli ja otti sen todella nätisti suuhun ja toi nätisti mulle asti. Kun kapula oli tullut tutuksi Cava nouti sen taas samalla innolla ja vauhdilla kuin on tähänkin mennessä noutanut. Saatiin neuvoksi, että kapulan pitäisi olla poikittain niin, että Cavan olisi helppoin nostaa se. Täytyy kiinnittää huomiota siihen, että miten kapulan heitän ja jos menee vääränlaiseen asentoon niin voidaan siirtyä Cavan kanssa oikeaan paikkaan suhteessa kapulaan. Saatiin tänään tosi hyviä nostoja kapulalle ja isommalla kapulalla Cava ei possuillut lainkaan. Nyt siis oikeasti täytyy kipaista kaupasta hakemassa isolle tytölle oikean kokoinen noutokapula.

Kapulaan Cava jäi hieman kiinni. Se ei olisi malttanut oikein enää treenata muuta sillä jäi tuijottelemaan kapulaa ja tarjosi vaan kapulan nostoa ja tuomista. Wohoo! Mulla ei ole koskaan ollut noutohullua koiraa, mutta kyllä tuosta kovaa vauhtia on sellainen kasvamassa. Vielä kun saan siitä agilityyn putkihullun niin on hulluutta kerrakseen.


Viimeisenä tehtiin taas jääviä. Maahanmenot olivat vaikeita, täytyy nyt treenata niitä ihan erikseenkin. En ole ollut ihan 100% tyytyväinen Cavan maahanmenotekniikkaan. Se tietää selvästi mitä "maahan" tarkoittaa, mutta se ei mene niin nopeasti ja "sukeltaen" maahan kuin toivoisin. Useampi hyvä suoritus kuitenkin saatiin, itselleni näissä kommentiksi, että pitäisi jättää käsiavusta pois koiraan päin työntä vaan mielummin viedä kättä taaksepäin itsestäni eikä työntää Cavaa päin. Cavan istumiset olivat tänään erinomaisia ihan kaikki. Tehtiin niitä ainoastaan pari toistoa, koska Cava teki kaikki nätillä tekniikalla ja tavallaan stoppasi etujalat ja takajaloilla kokosi itsensä. Loppuun tehtiin seisomisia. Niistä mainitsin, että olen hieman tyytymätön niihin enkä ole saanut niihin sellasta skarppiutta mitä toivoisin. Syykin tähän lopulta selvisi, palkkasin Cavaa surutta kaikista mahdollisista vähänkään seisomista muistuttavilta jutuilta. Cavalta löytyy sitä skarppiutta ja terävyyttä ja nopeutta, mitä kaipaisin, mutta minun pitäisi nyt todellakin miettiä ne kriteerit, että mitkä suoritukset palkkaan ja mistä ei palkkaa saa. Cava kuitenkin osaa jo seistä, joten ei pitäisi palkata sitä liikaa niistä huonoista, koska muuten se pian oppii tarjoilemaan laiskasti vaan niitä löysiä "seison kun ehdin" seisomisia. Tarkkuutta nyt itselle siis.

Heidi kehui Cavaa kovasti, hauska ja pätevä pieni. Sain ohjeeksi ottaa sen kanssa rauhallisesti. Se on erinomaisessa vaiheessa nyt ja se on ikäisekseen oikein osaava. Nyt pitää vaan pitää se tällaisena. Ei saa liikaa treenata ja tappaa sen intoa vaan kaikkien treenien pitäisi olla lyhyitä, innostavia ja motivoivia. Paljon palkkaa, sekä nameja että leikkimistä. Hauskoja treenejä ja liikaa ei saisi treenata. Oioi, nyt vaan toivotaan etten saa pilattua tuota. Eli ei liian vakavaa touhuamista vaan edelleen jatketaan samalla linjalla kuin tähänkin asti. On se vaan huikea pentu. Kiitollinen ja etuoikeutettu olo, että noin huikean pikkutyypin kanssa saa harrastaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!