perjantai 15. huhtikuuta 2016

Treenilupa


Jihuu! Niinhän se vaan on Cavan silmä parantunut jo oikein hyvin ja treenilupa heltyi meille eläinlääkäristä. Ollaanhan me koko toipilasaika nyhjätty jotain pientä, kun en ole malttanut olla tekemättä mitään, mutta nyt päästään ihan kunnolla tekemään. Silmässä on tosin vielä tikit paikallaan, osittain ovat jo sulaneet. Saatiin siis vielä niiden osalta kontrolliaika ensi viikolle, jotta nähdään että tikit ovat varmasti kaikki sulaneet pois ja jos eivät ole niin sitten täytyy poistaa ne. Normaaliin arkeen voidaan kuitenkin nyt pikkuhiljaa alkaa palailla ja rauhallisesti pitää vapaanakin Cavaa. Toki silmä ei ole vielä ihan täysin normaalin näköinen vaan normaalia punaisempi ja vilkkuluomi on selkeämmin esillä mutta siihen, että silmä on normaalin näköinen voi mennä jopa kuukausi eikä pentua näin pitkää kannata pitää täysin levossa kun mitään haittaa tuosta ei ole.

Cava on edelleen saanut nukkua yöt kaulurin kanssa, koska pelkään että se huomaamattani onnistuisi hankaamaan silmää ja tulisi takapakkia. Ei Cava tosin ole enää ollut silmästä kiinnostunut, joten ehkä voisi itsekkin jo rauhoittua. Silmää myös putsaillaan edelleen useamman kerran päivässä keitetyllä vedellä. Pikkuhiljaa kuitenkin kohti lopullista parantumista! Sitten vaan odotellaan, että mitähän sairauspulmaa sitä seuraavaksi osuu kohdalle...

Cava on ollut niin onnellinen kun se on päässyt juoksemaan vapaana. En ole uskaltanut juoksuttaa sitä kovinkaan vaikeissa maastoissa, ainoastaan tasaisilla nurmialueilla. Lähinnä jännään vielä sitä, että se juoksee johonkin oksaan silmänsä kanssa tai muuta. Varsinkin kun vajaan kahden viikon levon jälkeen meno on ollut niin päätöntä. Eiköhän se tuosta kohta rauhoitu niin päästään sitten metsälenkillekkin.


Treenattukin ollaan jo ja voi miten paljon Cava on kehittynyt "tauon" aikana. Meidän (minun) inhokkiliikkeetkin (jäävät) näyttivät oikeastaan aika kivoilta. Ehkäpä tämä motivoi treenaamaan niitä enemmän, tai sitten ei. Liikkeestä maahanmeno sujuu jo ilman apuja silloin kun peruutan, tosin välillä Cava yrittää hieman fuksata eikä mene ihan täysin maahan asti vaan jää etupäästä hieman ylös. Olen välillä ollut hieman hätäinen sen palkkauksessa, mutta nyt kun Cava osaa homman niin täytyy olla ehdottomampi tämän suhteen. Pääosin maahanmenot ovat kuitenkin nopeita ja menevät ihan oikein alas asti. Haluaisin kuitenkin Cavan ehkä vielä nopeammaksi ja niin, että se tavallaan tippuisi suoraan alas. Nyt se on ainakin peruuttaessa tullut niin kovaa, että etenkin liukkaammilla alustoilla se on tavallaan liukunut/sukeltanut siihen maahanmenoon.

Liikkeestä seisomisiin käytän vielä pientä käsiapua, mutta sitäkin voisi varmasti jo alkaa ainakin häivyttämään pois. Minun suurin ongelma koiran kanssa treenatessa onkin, että jään usein liian pitkäksi aikaa junnaamaan samaan kohtaan, enkä uskalla viedä liikkeitä eteenpäin. Näin esimerkiksi käsiavuista tuleekin sitten puoli vahingossa osa liikettä ja niistä on oikeasti tosi vaikea päästä eroon. Pitäisi rohkaistua ja kokeilla tehdä eri tavalla, tuskimpa se Cava siitä rikki menee vaikka käskisin sitä pienemmillä avuilla. Jos se ei sitten tajuakkaan hommaa ja tekee väärin niin sitten vaan yritetään toisella tavalla. Huoh, miten tästä omasta epävarmuudesta pääsisi eroon. Hieman ehkä toivoisin selkeämpää stoppia näihin liikkeestä seisomisiin, pikkuhiljaa senkin osalta voidaan (pitää) nostaa vaatimustasoa, kun nyt jo tulee nättejä stoppeja.


Perusasentoja ollaan tehty muutamia, niissä on selkeästi nyt haasteena se, että Cava ottaa ulkona tosi helposti häiriötä. Sisällä perusasennot sujuu (toisinaan hieman liian vauhdikkaasti) ja ollaan saatu ihan kivasti kestoa. Ulkona taas Cavan on vaikeampi keskittyä ihan vaan että saisi suoran perusasennon aikaiseksi, erityisesti railakkaiden leikkituokioiden tai vauhtiliikkeiden jälkeen. Onneksi nyt ilmat ovat parantuneet, joten paljon vaan ulkotreeniä. Paljon myös taas vaihtelevasti treeniä nopea tempoisten ja tarkkuutta vaativien juttujen kanssa, siis vaikkapa vuoronperään perusasentoa/seuraamista ja ruutuun juoksemista/merkin kiertoa yms.

Seuraaminen on meillä vielä jotenkin ihan alkuvaiheissa ja ei olla sitä saatu oikein vietyä eteenpäin, joten sen voisi ottaa seuraavaksi tehotreenaukseen. Ollaan niin vähän ehditty sitä treenata, ettei toki olekkaan ihme ettei juttu ole aivan selvä Cavalle. Nyt kuitenkin aiotaan treenata liike kuntoon tai ainakin niin, että saataisiin seuraaminen siihen vaiheeseen, että voidaan paikaltaan kääntyä eri suuntiin ja ottaa askelia eteen ja taakse ja sivulle.

Vauhdikkaita liikkeitä ei olla nyt säästelty vaan tehtiin sekä keskiviikkona että torstaina ja vielä tänään aamullakin vauhtinoutoa sekä puisella että metallisella kapulalla, merkin kiertoa pitemmällä etäisyydellä ja ruutuun juoksemisia. Ajattelin, että Cavan olisi varmasti hyvä purkaa suurimmat energiat sallitusti rallattaelemalla. Vauhtiliikkeet sujuivat kaikki hyvin. Ruutuunkin Cava hakee jo tosi kivasti vaikka lelu ei olisikaan heti näkyvissa vaan esim hieman piilossa jos maa on vähän epätasaisempaa.

Sunnuntaina Cava pääseekin sitten jo ensimmäistä kertaa ihmettelemään lampaita paimennustreeneihin. Minua jännittää niin hurjasti! Olen tietysti lukenut kaikki mahdolliset netistä löytyvät artikkelit paimentamiseen liittyen ja huomenna meillä on vielä kasvattajan järjestämää teoriaa paimennuksesta. Lisäksi olen (luonnollisesti) katsonut kaikki youtubesta löytämäni paimennusvideot läpi ja pakottanut myös perhe-parkani seuraamaan videoita ja pohtimaan kanssani miten hieno paimen Cavasta varmasti tulee. Vaikuttaa niin mielenkiintoiselta (ja älyttömän vaikealta) lajilta. Kivaa päästä itse kokeilemaan jotain ihan uutta, kuten ehkä arvaatte olen todella innoissani tästä. Hauskaa nähdä, että syttyykö Cava lampaille ja mitä se on muuta niistä mieltä.

Nyt on kirsikkasilmä enää muisto vain :) Kohta toivottavasti on jo uusiakin kuvia! 

6 kommenttia:

 1. Kiva kuulla, että Cavan silmä on parantunut :-) Varmasti tosi helpottavaa saada lupa treenaamiseen, voin nimittäin kuvitella niitä energiavarastoja, mitä koiralle on kertynyt :-D
  Ja hyvä on, että pelaa varman päälle. Se vähentää itseltäkin sitä stressiä huomattavasti.
  Ja vauu!! Paimennustreeniä! TSemppiä teille sinne! Teethän sit kunnon postauksen siitä, innolla lukisin miten siellä toimittiin ja miten teillä meni :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan helpottavaa ja koirakin tuntuu voivan paremmin ja olevan tyytyväinen kun saa tehdä muutakin kuin lyhyitä remmilenkkejä kauluri kaulassa :) "Hieman" on kertynyt energiaa pienelle tässä levon aikana.
   JEP! Oon niin innoissani :D ehdottomasti teen postauksen siitä kunhan ollaan treeneistä selvitty :)

   Poista
 2. Onnea treeniluvasta! Onneksi ei tarvinnut tuota pidempää saikkuilla. :)
  Tauot tekevät kyllä koiran oppimiselle hyvää, usein asiat on paljon paremmin mallillaan tauon jälkeen kuin ennen sitä, vaikka kyllä luulisi että juuri toisinpäin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja oli kyllä helpotus, että saatiin lupa palata taas normaaliin arkeen. Hieman helpottaa kun voi elää ilman kauluria ja antaa Cavan juosta vapaana. Puhumattakaan treeneistä, niitä tosin taisi olla minulla enemmän ikävä kuin pentusella :D JA kyllä! Pitäisi muistaa antaa sille koiralle aikaa ajatella ja niitä oppimiaan asioita eikä aina vaan hinkata ja hinkata samoja juttuja (itse ainakin syyllistyn tähän aivan liian usein).

   Poista
 3. Jeeeeee! Ihana kuulla että Cavan silmä on parantunut! :) Varmaan tosi helpottavaa kun pääsette kaulurista eroon eikä tarvitse enää varoa sitä silmää koko ajan, saa Cavakin taas painella menemään niin kuin koiranpennun kuuluukin. ;)

  Tsemppiä teille ekoihin paimennustreeneihin! Kerro sitten miten meni? :D Paimennus on kiva laji (olen itsekin sitä kokeillut / paljon seurannut), joskin haasteita siinä riittää! :)

  PS. Noi Cavan korvat on niiiiin ihanat! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa muuta! Kyllä Cava on jo ottanut ilon irti ja pistellyt menemään sellaisella riemulla, että itseä hirvittää. Kiitos tsempeistä, todellakin mielenkiintoinen laji, jossa ei ihan hetkeen lopu haasteet kesken :D tosi kivaa nähdä miten Cava reagoi lampaisiin (vai reagoiko ollenkaan) ja innoissani oon kyllä kun pääsee kokeilemaan jotain itselle ihan uutta ja vierasta lajia! Korvaeläin kiittää kehuista <3

   Poista

Kiitos kommentistasi!