lauantai 30. huhtikuuta 2016

Puolivuotias


Maailman paras ÄlySaukkis tänään jo puolivuotias. Hurjaa miten nopeasti aika menee, Cava alkaa olla iso tyttö jo. Pentupyöreys on kadonnut ja pientä korvattomuutta ja uhmaikää tuntuu esiintyvän. Mörköikä on vielä kovin päällä, vaikkei onneksi ole saanut isompaa otetta meidän arjesta. Kaikenlaista jännää ihmetellään päivittäin, mutta rohkeasti Cava uskaltautuu haistelemaan ja tutkimaan jännittäviä juttuja. Cavan puolivuotismittoja: säkäkorkeus 46cm ja painoa 13,6 kg. Välillä on vaikea itse pitää järki päässä ja muistaa, että se on kuitenkin ihan junnu vielä ja ei pitäisi vaatia siltä liikaa.

Saalisvietti on Cavalla herännyt ihan kunnolla ja nyt ollaan viikon verran käyty aika tiukkaa keskustelua siitä, että lähdetäänkö tuulen lennättämien lehtien, lintujen (ihan kaiken kokoisten), pupujen, pyörien yms. perään. Olen pitänyt Cavaa nyt pitkässä liinassa sellaisissa paikoissa, joissa esiintyy paljon pupuja ja lintuja ja ollaan vahvistettu katsekontaktia ja luoksetuloa. Tulokset ovat olleet vaihtelevia. Tänään Cava oli irti ja pääsi lähtemään linnun perään, jotain kuitenkin tehty oikein koska tuli jo toisella käskyllä täysillä luokse vaikka lintu edelleen lensi matalalla Cavan "ulottuvissa". Toivottavasti tämä tästä, kurjaa olisi jos ei voisi pientä irti pitää, mutta turvallisuus edellä on nyt menty ja siksi liina ollut käytössä. Meillä kuitenkin on isot autotiet lähellä oikeastaan mistä vaan katsottuna, joten päättömästi ei voi päästää sitä juoksemaan lintujen ja pupujen perässä. Enkä halua päästää sitä nyt muutenkaan juoksemaan ja saalistamaan lintuja ja pupuja, ettei vaan vahvista toimintaa enää lisää.

Puolivuotiasta on tänään hemmoteltu kovastikkin. Tällä viikolla vaihdoin Cavan ruokailun 50/50 malliin ja nyt se saa siis puolet nappulaa ja puolet raakaa. Raakaruoka on maistunut paremmin kuin hyvin, kuten kaikki muukin ruoka, vitsailen usein, että Cava varmaan söisi vaikka pikkukiviä jos ne heittäisi sille kuppiin. Ahnetta koiraa toivoin ja sellaisen voin todeta saaneeni. Aamu alkoikin siis maukkaalla ruoka-annoksella ja pitkällä lenkillä. Käytiin ihmettelemässä meren rannalla lokkeja ja tekemässä katsekontakti harjoituksia. Päästiin myös tekemään useampi ohitusharjoitus, sillä hyvä ilma houkutteli ulos enemmänkin porukkaa. Toisten koirien ohitukset alkavat sujua varsin mallikkaasti vaikka välillä Cava saattaa ehkä hieman liikaakin kiinnostua vastaantulevista. Pääsääntöisesti ottaa oma-aloitteisesti kontaktia ja päästään koirista tosi asiallisesti ohi. Haukkuvat koirat jännittävät vielä hieman.

Pitkän lenkin jälkeen lepäiltiin hetki kotosalla ja lähdettiin sen jälkeen käymään vanhempieni luona. Siellä suunnattiin pellolle vielä rallattelemaan ja taidettiin 1,5 tuntia kirmailla ihanassa auringonpaisteessa. Cava on tosin hieman rauhoittunut viime aikoina, enää se ei juokse täysillä koko lenkkiä vaan ottaa ainoastaan silloin tällöin spurtteja ja saa hepuleita. Muuten ravataan siististi kohtuullisen matkan päässä. Pellolla tehtiin pientä tokotreeniä, vähän perusasentoja (oikealla ja vasemmalla) sekä eteentuloja, liikkeestä seisomista ja seuraamista. Hienosti pieni teki, vaikka selvästi oli vähän ihmeissään, että miten nyt kesken lenkkiä aloin siltä vaatia tokojuttuja.

Lenkin jälkeen Cava oli hieman väsynyt ja nukkuikin ehkä tunnin sisällä. Lepäilyjen jälkeen suunnattiin ulos vielä tekemään tokoa. Pidettiin hauskat tokotreenit kun sain houkuteltua mun siskon avuksi. Tehtiin ruutuun juoksemisia niin, että siskoni vei Cavalle lelun ruutuun. Nämä sujui tosi hyvin niin päätettiin kokeilla sellaista, että ruudussa ei ole lelua ja lähetän Cavan ruutuun ja kun Cava on matkalla juoksemassa niin siskoni heittää sille lelun ruutuun. Nämä sujui myös tosi kivasti. SuperSauks!

Opetin myös siskoani leikkimään Cavan kanssa kahden lelun leikkiä ja se sujui tosi hienosti. Cava osaa vaihtaa lelua tosi hyvin, joten sen kanssa oli helppo harjoitella. Siskoni oli innoissaan ja hänellä oma koirakuume kovasti nousee. Toivon mukaan ei tarvitse pitkään odotella omaa pentua ;) Lisäksi tehtiin vauhtiluoksetuloja niin, että vuorotellen pidettiin Cavaa kiinni ja kutsuttiin. Siskoni luokse Cava juoksi tosi hyvin ja lujaa, mutta yleensä varasti siskoltani vain lelun ja toikin lelun mun luokse. Huomaa, että ei sen kanssa ole oikein kukaan muu puuhastellut kuin minä. Kivaa oli kuitenkin apukäsien kanssa treenailla. Tehtiin tänää myös ensimmäistä kertaa ulkona esineiden etsimistä. Piilotin pari kertaa yhden Cavan lelun ja molemmilla kerroilla Cava löysi sen tosi hyvin! Piilot olivat kyllä helppoja ja Cava näki kun vein lelun piiloon. Etsi kuitenkin selkeästi nenällään kun sitä läheltä seurasin.


Päätin myös (taas kerran) alkaa olla hieman suunnitelmallisempi treenien kanssa ja tein meille ensi viikoksi treenisuunnitelman oikein. Aika siistiä :) Tällä hetkellä Cava on mielestäni tosi hyvässä vaiheessa arkiasioiden ja tokojuttujen suhteen. Ikäisekseen se on mielestäni juuri sillä tasolla millä pitääkin, en halua edetä sen kanssa liian vauhdilla ja haluan tehdä pohjat huolella. Uskon, että se maksaa itsensä kyllä myöhemmin takaisin. Onhan se kuitenkin vasta puolivuotias, ihan kakara siis, vaikkei enää siltä näytäkkään.

Meidän muiden lajien suhteen tilanne ei ole niin aurinkoinen. Agilityä ollaan tehty paljon vähemmän kuin alunperin olin suunnitellut, jälkeä ei olla vielä edes aloitettu vaikka toisin olin senkin osalta ajatellut. Paimentamassa ollaan käyty vain kerran, mutta kyllä me nyt koitetaan kovasti päästä 2-3 kertaa kuukaudessa tämä ensimmäinen vuosi lampaita ihmettelemään. Rallytokoa ollaan tokon lomassa harjoiteltu, lähinnä oikealla puolella seuraamista ja perusasentoa. Eipä sillä, ei meillä ole mikään kiire mihinkään. Meidän suhde on myös mielestäni tosi kivalla mallilla, mutta uskoisin sen kuitenkin paranevan ja syvenevän vielä ajan myötä.

Tällä viikolla käytiin myös tosiaan meidän agilityseuran testitilaisuudessa ja saatiin itsellemme agilityn ryhmäpaikka ensi syksyksi. En malttaisi millään odottaa vaan kovasti haluaisin päästä jo ohjatusti treenaamaan. Meidän tulevat kouluttajat vaikuttivat molemmat todella mukavilta ja innolla odotan ensi syksyn treenejä!8 kommenttia:

 1. Onnea ihanalle koipeliiinille puolivuotissynttärin ja aksapaikan johdosta! Tuota viimeistä kuvaa kun katsoo, niin kyllä Cavan ja Armaksen serkuksiksi tunnistaa, kroppa on samanmallinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kyllähän näissä on kovastikkin samaa :) ihanat tyypit <3

   Poista
 2. Mitäs mitäs tämäkin muka jo puolivuotias :D Miten ne pennut vaan kasvaa niin nopeasti..
  Mutta nätti Cava <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, neiti vaan kaunistuu päivä päivältä <3 mutta joo mihin aika oikein menee kun mun pikkuriiwiö alkaa olla jo iso (mutta ei kuitenkaan vielä viisas) ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi!