maanantai 4. huhtikuuta 2016

Pentutoko 6/8

No tultiinko tänne treenaamaan vai kuvaamaan??

Maanantai on paras päivä! Tokoa huippuopissa maailman fiksuimman ja pätevimmän lapsikoiran kanssa, en keksi ainakaan itse mitään parempaa. Tänään oli taas hauskat ja opettavaiset treenit tiedossa ja harmittaa, ettei ensi viikolla treeneihin päästä vaan pitää antaa silmän parantua. Terveys ennen kaikkea tietysti. Vietin tänään arkivapaata ja aurinkoinen sää ja kevät pakottivat ottamaan pienet treenit myös ulkona aamupäivästä. Tehtiin ihan vain lyhyt pätkä, mutta jäi niin hyvä mieli treeneistä. Cavalla on niin iloinen asenne ja se on mielettömän taitava. Yllätyn joka treeneissä, että osaako se jo tämänkin ja näin hyvin.

Tänään kurssilla aloitettiin ruudulla. Tehtiin niin, että kouluttaja laittoi lelun ruutuun ja itse vein Cavan hieman kauemmas, josta sitten lähetin Cavan ruutuun lelulle. Käytin jo "ruutu" käskyä ja Cava juoksi hurjalla vauhdilla suoraan ruutuun. Ensimmäisellä kerralla se oli ehkä vähän hitaampia ja vähän epävarmempi, mutta ei olla ruutua ehditty kauheasti treenata ja hienosti kuitenkin ratkaisi tilanteen ihan oikein ja syöksyi lelulle. Seuraavilla toistoilla se olikin jo paljon itsevarmempi ja tiesi mitä tehdä. Olipahan hauskaa ja Cavalla on hurja vauhti jo! Minikiituri. Sain vihdoin hankittua meillekin ruutunauhan, joten nyt päästään tekemään ruututreeniä myös kotona.

Seuraavaksi aloitettiin hypyn harjoittelu. Tätähän ei olla vielä tehty, joten ihan uusi juttu. Aloitettiin hypyn harjoittelu hypyn tarjoamisen kautta. Tästä saadaan ihan hyvää pohjaa agilityynkin, mutta toimii myös tokossa. Ideana, että koira tarjoaa itse hyppyä ja sille tulee ajatus, että jos hyppy on "tiellä/matkan varrella" se myös suoritetaan. Näin siksi, että jos esimerkiksi hyppynoudossa heittää kapulan hieman vinoon niin koira silti suorittaa hypyn ja hakeutuu hypylle. Alkuun ajattelin, että ei Cava varmaan vieraassa paikassa tarjoa mitään kun se on hieman ujo, mutta mitä vielä! Sehän tajusi heti mennä hypystä yli ja kun siitä sai kehuja ja palkkaa niin sehän juoksenteli siitä yli kuin vanha tekijä. Varsinainen lapsinero! Kouluttajakin oli ihmeissään, että sepäs tajusi homman nopeasti.

Saatiin hypyssä jatko-ohjeiksi jatkaa näitä tarjoamisharjoituksia, mutta niin että itse seison eri kohdissa suhteessa hyppyyn. Lisäksi voidaan alkaa tehdä hypyn yli kutsumisia vaikka niin, että avustaja pitää Cavasta kiinni/jätän odottamaan ja itse kutsun toiselta puolelta ja palkkaan vauhdista leluun. Voidaan myös aloittaa hyppynoudon harjoittelu lelulla niin, että pidän Cavaa pannasta kiinni ja heitän sille lelun ja käsken hakea ja kun tuo lelun takaisin niin palkkaan toisella lelulla. Hauskaa! Meillä ei tosin ole kotona hyppyä, mutta ehkäpä voidaan viritellä jotain. Kivoja treeni-ideoita nimittäin tuli. Hypyssähän ei siis vielä ole juurikaan korkeutta vaan nytkin oli niin matalalla, että Cava ainoastaan juoksi siitä yli eikä edes ottanut pomppua. Korkeutta lisää sitten kun pentu on kasvunsa kasvanut ja tiedetään miltä siellä nivelissä näyttää.

Tämän jälkeen otettiin pieni tauko, jonka aikana otin Cavalle ihan vaan rauhoittumista. Olen parissa viime treenissä vähän huomaamatta nyplännyt sen kanssa kokoajan jotain pientä tokoa taukojenkin ajan ja tunnin treeni on pennulle oikeasti vielä liikaa ja kivaa olisi jos se voisi hallissa rauhoittuakin vaikka muut tekevät. Rauhoittuminen sujui kuitenkin tosi hyvin, alkuun Cava vähän levottomana tarjoili kaikkea, mutta "käy siihen" käskyllä kävi rennosti makaamaan. Hieman voisi ehkä olla rennompi, aika tarkkana nimittäin tuijotteli muiden tekemisiä ja jos muut tekivät jotain vauhdikkaampaa niin nousi. Ihan kivasti kuitenkin rauhoittui ja ei tuossa lopulta ollut kovin pitkää aikaa rauhoittumiseen kun sitten oli jo taas meidän vuoro, joten ihan hyvä, että osasi olla rauhassa, mutta kuitenkin heti valmiina hommiin.

Toinen pätkä aloitettiin ruudun ja merkin erottelu-harjoituksella. Cavalla on ollut meidän omissa treeneissä välillä vähän sellaista, että se tuntuu sekottavan merkin kiertoa ja ruutua. Hallilla se ei ole tuota tehnyt, mutta tehtiin nyt kokeeksi tällainen harjoitus ja se oli aika kiva ja toimiva, joten voitaisiin ehdottomasti tehdä kotonakin, jos saadaan avustaja paikalle! Harjoituksessa pentu siis lähetettiin kiertämään merkkiä ja palkkauksen jälkeen käännyttiin ympäri ruutuun päin, jossa avustaja heitti lelun ruutuun niin, että pentu näki ja siitä lähetettiin pentu sitten ruutuun. Tämän jälkeen pentua leikitettiin taas hetki ja sen jälkeen lähetettiin se uudelleen kiertämään merkkiä. Alkuun pudistelin päätä ja ajattelin, että ei Cava oikeasti millään selviydy tästä. Liikaa liikkuvia osia. Eihän se osaa merkin kiertoakaan vielä kovin hyvin. Juu eipä osaa ei.. Neiti kiersi merkin pidemmältä etäisyydeltä kuin mitä ollaan aikaisemmin otettu ja juoksi ruutuun niin täysillä ettei mitään. Teki tätä harjoitusta täysin virheettömästi ja hirveällä innolla. Itse vaan pyörin keskellä ja koitin tehdä asiat oikein ja antaa oikeat käskyt. Siis aivan käsittämätön pentu!

Loppuun otettiin muutamia luoksetuloja, ne sujuivat hienosti ja vauhdikkaasti. Hieman itselle tuli noottia, että palkkaan aika paljon samasta kohtaa ja Cava alkaa tietyssä kohtaa odottamaan aina lelua. Niinpä näitäkin pitäisi nyt tehdä jonkun verran niin, että lelu tulee selkeästi eri kohdissa esiin. Cava teki hienosti kyllä, mutta se on niin fiksu kakara, että pitäisi yrittää hieman yllättää sitä. Mitenhän tällainen tylsä kaavoihin kangistunut omistaja siitä selviää? :D Kodan kanssa kun asiat piti tehdä aina samalla tavalla tai sen maailma järkkyi ja treeneistä ei enää tullut mitään kun pieni paineistui niin kovasti. Kyllä on opettavaista ja mielenkiintoista treenata aivan erilaisen koiran kanssa nyt!

Lisäksi saatiin sairausloman ajaksi tekemistä, kun aloitetaan tunnariharjoitukset. Ajattelin aloittaa tunnarin opettamisen hajuerottelun kautta post-it lapuilla. Varmaan aika turvallinen tapa, jos menee pieleen niin voidaan hyvin vaihtaa toiseen tapaan eikä tästä itsessään aiheudu mitään haittaa meidän tunnarin oppimiselle. Aloitetaan harjoittelut yhdellä post-it lapulla johon hieron käsiäni ja omaa hajuani. Opetan Cavan ilmaisemaan post-it lapun niin, että se pitää nenuansa siinä kiinni hieman pidempää (muutama sekuntti). Kun se oppii tämän niin post-it lappua piiloon ja Cava saa etsiä. Kun tämäkin sujuu niin lisää post-it lappuja kehiin ja siitä sitten pitää osata ilmaista mikä on "minun hajuinen" lappunen. Lopulta voidaan siirtyä siihen, että laput on tunnarikapuloissa kiinni (tähän tuskin siirrytään saikun aikana, joten ei nyt ole kovin ajankohtainen asia, mutta kunhan laitoin ylös). Saa nähdä opetanko tunnaria lopulta näin, mutta eipä tästä ole mitään haittaa treenailla saikkulaisen kanssa, joutuu aivot hommiin mutta kumminkin rauhallista tekemistä.

Tulipa muuten hyvä fiilis kun meidän ryhmäläinen kehui Cavaa kovasti treenien päätteeksi ja meidän yhteistyötä ja sanoi, että ollaan kehitytty kurssilla ihan valtavasti. Pitäisi itsekkin muistaa kehua muita, koska siitä tulee ihan hirveän hyvä mieli. Tosin Cava onkin niin super, ettei siitä voi pahaa sanaa sanoakkaan. Itse voisin sen sijaan oikeasti skarpata ja miettiä vähän sitä omaa heilumista treeneissä kun oon usein pihalla kuin lumiukko. Onneksi Cava ei ainakaan hirveästi ota mun sekoiluista itseensä vaan toimii ihan kivasti. Siitä on 7 vuotta kun viimeksi koulutin pentua, moni asia on muuttunut ja kaiken oppimani olen unohtanut, ihan oikeasti itse hieman kadottanut tässä otetta koiran koulutuksesta. Paljon on itsellä opittavaa ja tsempattavaa. Pitäisi olla itsevarmempi, mutta vaikea olla itsevarma kun ei ihan tarkkaan tiedä mitä pitäisi tehdä. Ehkäpä se siitä ja pian olen taas paremmin kartalla. Pitäisi olla reilumpi koiralle ja pitäisi oikeasti suunnitella paremmin ne omatkin treenit. Pitäisi ehkä videoida, mutta en tiedä pystyisinkö katsomaan omaa sekoiluani videolta. Saattaisin pyörtyä häpeästä, sen verran kankealta tuntuu oma meno.

Näin rennosti voi vauhtipyllykin ottaa <3 masurapsut on parhautta t. Cava

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!