sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Paimennusviikonloppu

Tämä viikonloppu vietettiin paimennuksen parissa. Lauantaina kokoonnuttiin Laura kasvattajan luokse kuuntelemaan paimennuksen teoriaa ja ihastelemaan suloisia 4 viikkoisia pentuja. Suurin osa teoriahöpinöistä meni itseltäni hieman ohi. Paljon vilisi erilaisia termejä ja illalla kotiuduttuani pääni olikin täynnä flänkkejä ja muita kummallisuuksia. Paimennus vaikutti vaikealta, mahdottomalta jopa. Miten sellaisesta voisi tajuta mitään? Miten siellä pitäisi ohjata sitä koiraa? Lohduttauduin ajatukseen, että Cava tuskin vielä tajuaa mistään mitään ja saadaan rauhassa ihmetellä lampaita yhdessä. Odotin jännityksellä sunnuntaita ja koko yön nukuinkin levottomasti mitä kummallisimpia paimennusunia nähden.

Niih, koita nyt sitte keskittyä paimennuksen teoriaan kun tämmöisiä söpöläisyyksiä pyörii ympärillä
Tänään päästiin sitten tositoimiin Pukkilassa Primal Sense Farmilla. Jännitti kovasti! Heräsin aamulla jo reilusti ennen kellon soittoa ja päästiin Cavan kanssa käymään pitkällä lenkillä ja syötiin molemmat rauhassa (tai no Cava ei ehkä ihan niin rauhassa) aamupalat ja pakkauduttiin autoon. Eksyn aina kun ajan uuteen paikkaan, joten lähdettiin tosi hyvissä ajoin liikkeelle. Pienen säädön jälkeen löysin kuitenkin tosi hyvin perille ja oltiinkin melkein 20minuuttia etuajassa. Eipä siinä, ihmeteltiin hetki lampaita aitauksen ulkopuolella. Cava tosin keskittyi enimmäkseen nuuskuttelemaan maata ja etsimään ah, mitäpä muutakaan kuin lampaan kakkaa. Sen jälkeen käytiin pienellä lenkillä ja siinä alkoikin sitten loputkin porukasta valua paikalle. Oli tosi kiva nähdä muitakin Wirneen aussieita paimenessa, kaikki olivat kovin erilaisia, mutta silti niin hienoja paimenia! Pentuja oli paikalla Cava ja yksi Cavan sisko. Pennut saivat paimentaa vikana, joten meillä oli hyvin aikaa seurailla muiden suorituksia ja todeta, että paimennus on vaikeaa, haastavaa ja vaarallista! Nähtiin nimittäin muutamakin pyllähdys siellä lampaiden keskellä. Auts, onneksi ketään ei sattunut. Täytyy sanoa, että tässä lajissa ei kyllä ihmiset pääse helpolla.

Tehtiin kahdella kierroksella paimennusta. Ensimmäinen kerta aloitettiin niin, että Cava oli liinassa. Cava on ihan pikkupentuna ennen luovutusta ollut kasvattajan mukana paimennustreeneissä hengailemassa, mutta se ei ole koskaan aikaisemmin päässyt lampaita näin läheltä ihmettelemään. Alkuun Cava hetken haisteli ja maisteli lampaan kakkaa kentällä, mutta tosi nopeasti se kiinnostui lampaista ja alkoi seurata niitä. Cava eteni kiltisti ja reippaasti (samalla kun itse juoksin ja roikuin liinan jatkona), joten kouluttaja sanoi, että sen voi päästää irti. Tässä vaiheessa siirryin itse sivummalle ja Cava teki meidän kouluttajan kanssa hommia. Cava meni hirveän hienosti! Se innostui lampaista kovasti ja juoksi niitä nätisti ympäri. Muutaman kerran siltä pääsi pientä ääntä, mutta pääasiassa se oli oikein hieno ja hiljainen pieni paimen. Lopuksi sain ihan tosissani houkutella sitä mun luokse kun se ei olisi millään malttanut jättää lampaita, yritti jopa tuoda lampaita mulle kun kutsuin sitä. Hassu pieni.


Seuraava kierros oli vaikeampi minulle, Cava teki edelleen hienosti hommia. Kouluttaja iski mulle kepin käteen ja käski kävellä lampaiden kanssa keskelle. Saatiin pitkä lista muitakin hyviä ohjeita, mutta niitä en nyt muista kun seisoin siinä vaan kauhusta kankeana ja ainut kysymys minkä keksin oli "milloin siis heilun tän kepin kanssa?!". Ilmeisesti kepin kanssa ei kuulu kauheasti heilua ja en uskaltanut sitä keppiä kyllä yhtään käyttää. Seuraava haaste oli saada lampaat seuraamaan minua keskelle kenttää. Siis siinä vasta kurittomia tapauksia. Koitin niille "tänne", "täällä" ja "tulkaapas nyt" käskyjä, mutta ne vaan tuijottivat ihan kuin olisin hullu - eivät ehkä olleet täysin väärässä, ei kai kukaan normaali herää sunnuntaina kukon laulun aikaan ja aja tuntia, että pääsee lampaiden sekaan kävelemään ja tuntemaan itsensä typerykseksi.

Lopulta sain lampaat seuraamaan minua, mutta kai nekin vaistosivat epävarmuuteni kun aika laiskasti tulivat perässä. Cava lähti hommiin tosi innolla tälläkin kertaa ja keräsi lampaat tiiviisti mun ympärille. Kouluttaja huuteli mulle ohjeita, mutta en varmaan noudattanut niitä lainkaan kun olin niin jumissa lampaiden keskellä ja aivoni tuntuivat valuneen korvasta ulos. Muutamia kivoja pätkiä saatiin tai sellaisia, mitkä tuntuivat itsestä mukavilta. Cava oli suhteellisen etäällä ja lampaat hieman löysemmin ympärilläni ja pääsimme kaikki etenemään tasaisesti. Vaikeaa ja monimutkaista, mutta hauskaa ja mielenkiintoista samalla. Taisi pieni paimennuskärpänen puraista itseäni. Cavassa ainakin vaikuttaisi olevan potentiaalia, minussa tuskin niinkään, mutta haasteet tekevät hyvää. Ainakin sitä nöyrtyy mukavasti ja ainahan se on hyvä vähän poistua sieltä omalta mukavuusalueelta.

Muutamia kertoja Cava lähti hieman liian kovalla raivolla laumasta karanneiden lampaiden perään, mutta se kuunteli kieltoa todella hyvin - otti lisää etäisyyttä ja antoi lampaalle mahdollisuuden palata lauman luokse. Etenkin toisen kierroksen lopussa Cava alkoi hieman väsyä ja se ei enää tehnyt hommia samalla raivolla kuin aluksi. Silloin siltä alkoi tulla tosi kivoja pätkiä. Kouluttajammekin kehui, että sitten se malttoi tehdä rauhassa ja etäämmältä ja vaihtoi nätisti itse suuntia (?! en itse huomannut tällaista tai edes tajunnut seurata, mutta kuulema näytti oikein pätevältä). Cava sai hurjasti kehuja, mutta se olikin ansainnut ne. Reipas ja rohkea ja selkeästi sillä joku ajatus lampaista syttyi. Kouluttajamme oli todella mukava ja jäi kiva fiilis siitäkin. Huuteli ystävällisesti minulle sinne keskelle "sä oot ihan pihalla, mutta ei se haittaa! KEHU KOIRAA" ja riensi apuun vähän väliä kun jäin jumiin lampaiden keskelle tai muuten vaan näytin erityisen avuttomalta/pulassa olevalta.

Cava on kyllä mahtava penska! Ihan mitä vaan ollaan tehty niin se on ollut kaikessa niin kovin hieno. Harmittaa ihan kun olen itse niin hidas ja kömpelö ohjaaja, Cava ansaitsisi paljon parempaa. Innolla kuitenkin odotan meidän tulevia treenejä ihan kaikkien lajien parissa. Paimentamaankin tuli kova hinku päästä uudestaan, vaikka itse olinkin surkea, niin tiedon nälkä kasvoi ja Cava esitteli pätkittäin niin hienoa työskentelyä, että eihän sen esteeksi voi muodostua huono ja kömpelö omistaja. Kyllä tässä nyt vaan täytyy itse alkaa treenaamaan ja opettelemaan. Tavoitteeksi otan nyt käydä paimentamassa ainakin kerran kuussa, pari kertaa mieluiten. Katsotaan miten ehditään käydä. Aika kallista lystiähän tuo on ja noita paimennuspaikkoja ei ihan meidän naapurissa ole, joten vaatii hieman enemmän tämä harrastus. Kivaa ja mielenkiintoista oli kuitenkin ja niin hieno nähdä koiria tekemässä "oikeita" töitä ja sitä mihin ne on joskus aikoja sitten jalostettu. Cavasta ainakin tuli ihan uusi ilme ja puoli esiin tuolla paimenessa, en olisi siitä uskonut, että lähtisi hommiin niin kovalla tarmolla.

14 kommenttia:

 1. Taito Cava! Paimennus on niiin... hämmentävää. Kiehtovaa, mielenkiintoista ja haastavaa. Parhaimmillaan niin kaunista. Haluaisin päästä paimentamaan säännöllisesti. Ehkä joskus vielä!

  Miten tutulta kuulostikaan... "Ihan mitä vaan ollaan tehty niin se on ollut kaikessa niin kovin hieno. Harmittaa ihan kun olen itse niin hidas ja kömpelö ohjaaja, Cava ansaitsisi paljon parempaa. Innolla kuitenkin odotan meidän tulevia treenejä ihan kaikkien lajien parissa."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paimennus on kyllä jotain ihan erilaista, mihin tällainen perus tokon hinkkaaja on tottunut :D Todella mielenkiintoista ja haastavaa. Opettavaistakin varmaan (jos sinne asti päästään) kun siinä saa koiraa lukea ja ennakoida ja yrittää auttaa koiraa :)

   Haha joo, tässä tulee kyllä itselle iskuja itsetuntoon tasaiseen tahtiin kun koira on huippu ja tajuaa miten huono itse on :D Ei vaan, ollaan mekin hyviä, meidän koirat vaan on vielä parempia!

   Poista
 2. "...aivoni tuntuivat valuneen korvasta ulos." :'DDDD Kiteyttää mun paimennuksen täydellisesti! Ehkä niiden koirien pitäis päästä vaan yksin hommiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tajua miksi siellä lampaiden keskellä tulee sellainen "aivot valui korvasta ulos, heihei"-olo :D käsittämätöntä! Luulin oikeasti osaavani jotain tai vähintäänkin tajuavani jotain. Ja jos ohjeeksi tulee "liiku eri suuntaan kuin koira" niin kuinka vaikea sitä on oikein noudattaa :D (todella vaikea!)

   Poista
 3. Kuulostaa kivalta ja jännältä päivältä. Osaan kuvitella, kuinka pihalla itsekin olisin lammaslauman keskellä. Meilläkin on tarkoitus mennä tässä kevään aikana toisen kerran käymään lähitilalla ihmettelemässä päkättejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä mielenkiintoista! Ja joo siinä lammaslauman keskellä tuntui kyllä häviävän ajatukset itseltä täysin. Mitäs Armas tykkäsi lampaista kun kävitte ihmettelemässä viimeksi? :)

   Poista
  2. Katseli, ihmetteli ja nuuskutteli. Silloin se pääsi vain lampolan keskellä olevalle pitkälle ruokintatasolle, ei lampaiden kanssa samaan tilaan. Tilan emännän mielestä poitsu käyttäytyi ihan lupaavasti.

   Poista
 4. Siitä se lähtee pikkuhiljaa! Itselläkin olisi himo päästä jo paimentelemaan muutakin kuin ihmisiä. ;) Mä pääsin talvella paimennusluennolle ja oli kyllö niin kiehtovaa! Teoria meni aika pahasti itselläkin ohi mutta selvä idea jäi päähän kun pääsin huitomaan kepin kanssa, tosin lampaina ja koirana toimivat ihmiset mutta selekytti hyvin ideaa.. :D

  Toivottavasti pääsette useasti paimentamaan, teistä tulee varmasti ihan mahtavia. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti säkin pääset pian paimentelemaan ;) mites sun paimenlapsi projekti etenee?? Haha kuulostaa hauskalta ja varmasti opettavaiselta!

   Poista
  2. No sanotaanko että nyt enään ootellaan.. ;)

   Poista
  3. Tsemppiä odotteluun! Toivottavasti ei tartte pitkää odotella :) jännittävää!

   Poista
  4. Elokuuhun saakka valitettavasti!

   Poista
 5. Olipa kivan kuuloinen päivä ja Cava on aika pätevä pikku aussie! :) Kyllä ne flänkit sun muut tulevat tutuiksi ajan kanssa, jos/kun jatkatte harrastusta. ;) Ymmärrän kyllä miksei teorialuennolla keskittyminen pysynyt ihan täysin asiassa, eihän tuollaisia pieniä paaperoita voi vastustaa!<3 :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä kiva päivä ja oikeastaan koko viikonloppu :) Hyvää seuraa, ihania puupeja ja paimennusta! Cava kyllä yllätti mut täysin pätevyydellään, en olisi ihan heti uskonut että mun citypentu olisi niin liekeissä lampaiden seassa :D

   Poista

Kiitos kommentistasi!