keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Cherry eye eli kirsikkasilmä

Cavan kirsikkasilmä
Silmälääkäriltä saatiin Cavalle diagnoosiksi cherry eye eli kirsikkasilmä. Kyseessä on vilkkuluomen tyvessä olevan kyynelrauhasen "esiin pullahdus". Vaivaan ei ole juuri muuta hoitoa kuin leikkaushoito (rauhanen voidaan kyllä palauttaa oikealle paikalle, mutta jos se ei pysy siellä itsekseen on leikkaus aikalailla ainut hoitokeino), joten Cavan silmä leikattiin eilen. Itsestä tämä tuntui hurjalta, mutta eläinlääkäri vakuutteli kyseessä olevan pieni ja helppo toimenpide. Cavan kyynelrauhanen leikattiin taskutusmenetelmää käyttäen, eli rauhanen palautettiin oikealle paikalleen ja siihen tehtiin tikit niin, että ne toivottavasti saavat aikaan riittävän vahvan arpikudoksen ja rauhanen pysyy jatkossa paikallaan. Ilmeisesti tässä on kuitenkin riskinä, että rauhanen sieltä pullahtaa vielä esiin. Toivottavasti kuitenkaan ei.

Cavan leikkaus sujui ilmeisesti hyvin eikä mitään komplikaatioita tullut. Silmä oli tosi hurjan näköinen kun haettiin Cava kotiin. Turvoksissa ja punainen. Näytti melkein kuin sille ei olisi tehty mitään. Turvotuksen pitäisi kuitenkin laskea muutamassa päivässä. Cava oli taas todella reipas pieni potilas eläinlääkärissä. Seisoi pöydällä nätisti ja ei tainnut edes huomata kun sai piikin pyllyyn. Ihan nopeasti Cava ei rauhoittavista tipahtanut vaan vaati sitten toisen satsin kun vielä 40minuutin päästä kuikuili hereillä ja jopa nousi seisomaan itsekseen ja häntä heilutellen yritti lähteä jokaisen hoitajan matkaan, joka sitä tuli vilkaisemaan. Lopulta saatiin rauhoitus kohdilleen ja jätin Cavan leikkaukseen.

Cavaa hakiessamme se oli todella tokkurainen ja väsynyt, kuten koirat nyt yleensäkin rauhoituksen jälkeen. Ajattelin illasta tulevan helppo, mutta automatkalla kotiin Cava heräsikin ja oli todella levoton kotiin päästessämme. Koitettiin käydä ulkona pissalla kun Cavalla tuntui olevan hätä, mutta ei raukka saanut töttörö päässä mitään tehtyä. Teki sitten sisälle pisut ja kakat, mutta ei voi nyt mitään. Illalla laitettiin silmään vielä eläinlääkäristä saatua antibiottitippaa ja syötiin pieni annos ruokaa. Ruoka maistui paremmin kuin hyvin, mutta koskapa ei. Koitin hetken pitää Cavaa ilman kauluria, mutta siitä ei tullut mitään vaan se yritti heti hangata silmää joka paikkaan ja raapia tassullaan. Töttörö päässä siis mennään.

Yö oli todella levoton. Cava törmäili kaulurin kanssa vähän väliä joka paikkaan, piippaili, yritti raapia/repiä/hangata kauluria pois päästä jne. Aamulla pentu sitten herätti minut tuttuun tapaan ja yritti kovasti pussailla, mutta ei ihan onnistunut kaulurin kanssa. Käytiin ulkona ja sai hienosti tehtyä tarpeensa ja muutenkin elämä kaulurin kanssa tuntui jo vähän helpommalta vaikka törmäilyjä sattuikin. Pikkuriiviö yrittää myös kokoajan hangata silmäänsä vaikka sitten kauluriin, joten aika tarkkaan on saanut vahtia.

Aika paljon oli rähmää silmässä aamulla, joten sitä on nyt puhdisteltu ja laitettu antibiottitippaa. Edelleen näyttää hurjalle, mutta vähän näyttäisi turvotus laskeneen jo eilisestä, joten eiköhän siitä ihan hyvä tule. Toipumisaika leikkauksesta on noin kaksi viikkoa, ellei sitten tule mitään takapakkia. Kauluria pidettävä koko aika tai ainakin siihen asti kun yrittää silmää raapia/hangata. Nyt ollaan kuitenkin päivä lähempänä lopullista toipumista, joten kyllä se tästä. Alla vielä kuva toipilaasta, on se aika raukka vaikka reippaasti onkin käyttäytynyt.14 kommenttia:

 1. Voi Cavaa! Onneksi kaikki on nyt kuitenkin jo takanapäin ja pieni saa keskittyä toipumiseen. Toivottavasti Cava toipuu pia :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! :) Toipilas ei kyllä taida oikein itse käsittää että nyt pitäisi ottaa rauhallisesti.. Toivotaan tosiaan, että toipuu nopeasti <3

   Poista
 2. Voi pientä! <3 toivottavasti se nyt oli siinä eikä ongelmia enää tule! Voimarapsutuksia Cavalle ja sulle tsemppiä. Voi olla tytöllä vähän energiaa parin viikon sairasloman jälkeen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mä tässä niitä tsemppejä eniten kaipaankin ;) Cavan mielestä hän olisi jo aivan terve ja ei voi ymmärtää miksi pitää töttöröpäässä törmäillä. Oivoi! Mielenkiintoiset kaksi viikkoa tulossa siis :D

   Poista
 3. Pikaista paranemista Cavalle! Meidän Dellalla tulee kirsikkasilmä välillä esiin, jos kovasti esim. hinkkaa päätään..toistaiseksi on palautunut lähes heti takaisin, toivottavasti ei tulisi leikkausta koskaan vaatimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivotaan, että teillä ei leikkausta tarvittaisi :) Meillä tuo kirsikkasilmä tuli ihan levossa Cavalle eikä lähtenyt sitten itsestään pois. Kerran eläinlääkäri onnistui tuon kyynelrauhasen palauttamaan paikoilleen, mutta sitten päädyttiin leikkaukseen kun tuli uudelleen esille eikä sitä enää saatu palautettua paikoilleen.

   Poista
 4. Voi pikku Cavaa! Pikaista toipumista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) toivotaan, että toipuisi nopeasti.

   Poista
 5. Pikaista toipumista Cavalle! <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!