perjantai 18. maaliskuuta 2016

Silmävaiva ja takatalvi


Sieltähän se takatalvi iski tänne Etelä-Suomeenkin, vaikka kovasti oltaisiin toivottu keväisten ilmojen jatkuvan. Höh sanon minä. Cava tosin oli enemmän kuin riemuissaan ja palattiin remmikävelyn osalta sinne pahimpaan riekkumisaikaan. Tosin en ollut itsekkään parhaalla mahdollisella mielentilalla liikkeellä aamulenkillä, joten menkööt nyt sitten. Aamulla herätessäni ensimmäinen asia mitä huomasin oli nimittäin se, että Cavan silmä näytti todella oudolta. Siis todella oudolta ja kamalalta. Sydän meinasi särkyä ja itku tulla. Pikainen viestitys Cavan kasvattajalle ja soitto eläinlääkäriin hieman rauhoittivat mieltäni. Oli kyllä kamala odotella lähes kolme tuntia eläinlääkäriaikaa, mutta minkäs teet. Cava oli kokoajan tosi reipas ja ei välittänyt itse silmästä lainkaan ja muutenkin vaikutti hyväkuntoiselta.

Eläinlääkärissä Cava oli niin reipas, mieletön pentu! Antoi tutkia itsensä nätisti ja häntä huiskuten halusi pusutella kaikki klinikalla töissä olevat ihmiset läpi. Saikin tarjouksen jäädä sinne toimistokoiraksi kun on niin söpö ja reipas. Odotellessa makoili rauhassa mun jaloissa ja pöydällä tutkiessa alkuun oli hieman liian innoissaan ja häselsi, mutta kun tutkimukset jatkuivat niin kävi pöydälle pötköttämään ja antoi lääkärin laittaa tipat silmään ja tutkia silmää. 

Cavalla oli kyynelrauhanen pullahtanut ulos silmästä (tämä oli se mikä siinä silmässä näytti niin kamalalle), oletettavasti se on itse tassulla hangannut silmää ja sen seurauksena tuo rauhanen oli tullut ulos. Rauhanen saatiin takaisin paikoilleen ja syy silmän rähmimiseen ja kutisemiseen löytyi sitten puolestaan vilkkuluomen alta. Cavalla oli imukudoksessa selkeää turvotusta näkyvissä ja diagnoosiksi saatiin follikulaarinen konjuktiviitti. Ilmeisesti yleinenkin vaiva nuorilla koirilla/pennuilla, "päänsä joka paikkaan työntävillä vilkkailla koirilla" luki eläinlääkärin lapussa. Tunnistan kyllä pentuni tuosta lauseesta! Kyseessä on siis vilkkuluomen alaisten rakkuloiden immunologinen reaktio erilaisiin ärsykkeisiin (vesi, tuuli, hiekka jne). Rakkulat reagoivat ja aiheuttavat märkäisen siedekalvontulehduksen. 

Mietin, että olisikohan silmävaiva voinut tulla mahdollisesti meidän uintireissulta kun silmään meni varmasti vettä siinä uidessa. Toisaalta Cava kyllä työntää päätänsä ulkona kaikkiin mahdollisiin koloihin ja kaivamiinsa kuoppiin, joten sieltäkin voinut tulla jotain ärsykettä. Ilmeisesti tuo kuitenkin liittyy pennun immuunipuolustuksen kehitykseen. Harmillisesti vaiva on ilmeisesti melko herkästi uusiutuva, mutta toivotaan nyt, että meillä helpottaisi kahden viikon silmätippakuurin jälkeen. Muoks// vaiva siis saattaa uusiutua herkästi pennulle, mutta aikuisiässä pitäisi kyllä viimeistään loppua. Ostin Cavalle lisäksi silmähuuhdetta, jolla voin putsata silmiä juurikin vaikka uinnin ja metsälenkkien jälkeen kun on saattanut saada jotain ärsykettä silmiinsä, että vältyttäisiin tulehduksilta jatkossa.

Harmillista, että sattui juuri tälle päivälle kun meillä olisi ollut paljon mukavaa ohjelmaa tiedossa, mutta nyt sitten taidetaan jättää väliin kaikki ja ottaa tänään rauhallisemmin. Sunnuntaina olisi kuitenkin tiedossa mahdollisesti sisaruspainit, joten niitä odotellessa sitten. 

Tuossa näkyy tuo ulos pullahtanut kyynelrauhanen
Onneksi sain tänään aikaiseksi hakea meidän tilaamat ostokset berralta ja nyt treenaamaan! Ruutunauha vielä puuttuu ja tarvittaisiin isompia tötteröitä merkin kiertoa varten. 

7 kommenttia:

 1. Auts, kuulostaa ikävältä tuo kyynelrauhasen pullahtaminen. Armaksella on tuota nuorten koirien follikkelivaivaa myös - tammikuun lopussa annettiin tippakuuri pahimpaan rähmimiseen. Nytkin silmät punoittavat lumessa tonkimisen jälkeen ja rähmää on vähän aamuisin. Toivottavasti tuo tosiaan menee iän myötä ohi, ainakin sekä Armaksen oma eläinlääkäri että Cavan kasvattaja niin ennustivat.

  VastaaPoista
 2. Jep, ikävä vaiva ainakin näin omistajan näkökulmasta. Oli tosi hurjan näköinen nimittäin. Ei onneksi vauhtineitiä haitannut lainkaan eikä sinänsä vaikuttanut kipeältä. Meillä on muistaakseni Capon kanssa ollut pentuna tuota follikkelivaivaa myöskin ja se meni kyllä siinä vuoden ikäisenä ohi täysin. Cavalla ei ole tähän mennessä ollut mitään silmäoireita, mutta nyt tulikin sitten ihan "kunnolla". Toivottavasti meillä auttaisi tuo tippakuuri ja sen jälkeen selvittäisiin pelkästään silmähuuhteella :)

  VastaaPoista
 3. Hieno pieni Cava, kun on ollut noin reipas! :) Toivottavasti silmä paranee nopeasti eikä vaiva enää uusiudu.

  VastaaPoista
 4. Auts, toivottavasti vaiva ei uusiudu ja silmä paranee nopeasti!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommenteista Tiia ja Ea! :) Cava on ollut super reipas potilas ja silmätipat auttaneet hyvin. Tänään silmä näyttää jo ihan normaalilta eikä tunnu neitiä haittaavan lainkaan :)

  VastaaPoista
 6. Oivoi, onpas teillä ollut kurja tuuri tuon silmän kanssa! :( Toivottavasti se paranee pian!

  Ihanan väriset tötteröt! Munkin on saatava tuollaiset! :D

  VastaaPoista
 7. Silmä on onneksi jo ihan normaali ja näyttää hyvin parantuneelta :) Ja töttöröt oli kyllä niin vastustamattoman väriset, että oli pakko napata ne mukaan vaikka alunperin olin tilannut vaan noutokapuloita :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!