maanantai 28. maaliskuuta 2016

Pentutoko 5/8


Hups. meidän blogi muuttumassa kovaa vauhtia pelkäksi treenipäiväkirjaksi. Kohta on tosin sairauslomaa tiedossa, joten sitten varmaan hiljenee tai tulee muita juttuja kuin vain treenejä. Cavan silmävaiva ei olekaan aivan yksinkertainen juttu ja vaatii näillä näkymin leikkaushoitoa. Ei olla vielä kuitenkaan päästy silmälääkäriä tapaamaan, joten en osaa itse sanoa mitään tarkempaa. Toivottavasti kuitenkin saataisiin silmälääkärille aika nopeasti ja sitten tiedettäisiin enemmän.

Tänään aloitettiin kurssilla Cavan kanssa. Viime kerralla oltiin saatu kotiläksyksi jäävät liikkeet ja niitä treenattiin alkuun. Meidän liikkeestä istumiset olivat ihan hyviä, eniten pitää taas jälleen kerran kiinnittää huomiota omiin apuihin -> ensimmäiseksi sanotaan suullinen käsky ja sen jälkeen tulee käsiapu ja käsiapu mielellään ylöspäin eikä niin, että "työnnetään" kädellä koiraa kohti. Näin siksi, että jos käsiapu tulee samaan aikaan (tai jopa ennen) suullista käskyä, koira oppii nopeasti yhdistämään toiminnan nimenomaan käsiapuun ja käsiavun häivyttämisestä tulee vaikeampaa. Istumisessa käsiapu ylöspäin, eikä koiraa kohti siksi, että näin koiralla pysähtyy etutassut ja liikkeestä istumisesta tulee täpäkämpi eikä niin, että koira ikään kuin peruuttaa istumaan (tällöin ei suoraan liikkeestä pysähdy).

Seuraavaksi otettiin liikkeestä maahanmenoa. Tehtiin nämä jäävät liikkeet siis kaikki niin, että minä peruutin ja Cava kulki siinä minun edessä ja siitä käskin ja autoin oikeaan asentoon. Maahanmenot olivat ihan kivoja, mutta niissä oli melko paljon apujä käytössä. Nyt pitäisi kuitenkin joka kerta hieman häivyttää apuja, ettei jäädä niihin liikaa kiinni. Kokeillaan nyt tällä viikolla treenata maahanmenot sille tasolle, ettei enää tarvitse käsiapua lainkaan vaan teen ainoastaan niin, että joustan polvilla alaspäin "maahan" käskyn jälkeen. Tehtiin tälläisiä muutama toisto ja nämä sujui ihan ok, mutta vaativat vielä vahvistusta. Sitten pikkuhiljaa häivytetään sitä kyykistymistä niin että lopulta pystyn seistä suorassa ja Cava menee maahan. Hienosti Cava kuitenkin teki ottaen huomioon, että ollaan treenattu näitä ihan hirvittävän vähän.

Viimeisenä tehtiin vielä liikkeestä seisomiset. Näissä saatiin hyvänä vinkkinä tehdä niin, että kun Cava on tulossa minua päin n. metrin päässä musta niin käsken "seiso" ja heti perään heitän Cavan etujalkojen väliin namin. Saatiin pari tosi hienoa toistoa tehtyä näin ja Cava tuntui tajuavan jutun sata kertaa paremmin kuin mitä se on tajunnut kun olen itse sitä treenannut. Tällä taktiikalla pyritään siis nyt vahvistamaan nopeaa stoppausta ja tosiaan apujen häivyttäminen tässäkin tulee pian ajankohtaiseksi. Nyt kuitenkin pari viikkoa treeniä alle näiden jäävien kanssa, vaikka ne eivät todellakaan mitään omia lemppari liikkeitäni olekkaan ja siksi varmaan jääneetkin nolostuttavan vähälle huomiolle.

Tämän jälkeen hieman huilia ja kouluttaja kovasti muistutteli, että Cava on vasta kohta 5kk vanha, eli tärkeintä edelleen saada sen asenne pysymään kohdallaan (iloisena ja innokkaana, ei liian tosikkona) ja treenata vahvat pohjat eri liikkeisiin. Yksityiskohtia ja kokonaisia liikkeitä ehditään treenata myöhemminkin. Eli edelleen treenataan ainoastaan vaan liikkeiden osia, eikä esimerkiksi aloiteta/lopeteta liikkeitä perusasentoon. Perusasentoon voi toki alkaa jo treenata malttia ja pysymyistä ja keskittymistä, mutta sitä omana juttuna - ei muiden liikkeiden yhteydessä.

Huilitauon jälkeen otettiin vauhdikkaampia liikkeitä loppuun. Ensin vauhtinoutoa metallikapulalla. Tämä sujui niin supermahtavasti, että otettiin ainoastaan kaksi toistoa. Cava otti kapulan tosi nätisti suuhun - ei mitään leikkimistä kapulan kanssa. Toi kapulan reippaalla laukalla minun luokse ja vaihtoi hyvin käskystä leluun ja leikki riehakkaasti palkaksi. Koska tämä sujui niin hyvin en halunnut ottaa montaa toistoa vaan vaihdettiin kapula puiseen. Sen kanssa ollut ongelmana se, että Cavan mielestä kapula on hieman liian kiva -> tämän huomaa siinä, että toisinaan kapulalle päästyään saattaa hieman leikkiä kapulalla, töniä kapulaa tai muuta vastaavaa. Ei myöskään vaihda puista kapulaa niin helposti leluun. Tässä saatiin ohjeeksi tehdä nyt kuuriluontoisesti hetken aikaa ihan lyhyeltä matkalta kapulan noutoa ja niin, että kun Cava kääntyy kapulan kanssa minun luokse niin heti lelu esiin ja sen jälkeen hurjat leikkibileet. Palkkaaminen tässä nyt suurimpaan huomioon, ideana nostaa lelupalkan arvoa ja tehdä Cavalle hieman kiire fiilis palata kapulan kanssa minun luokse, jolloin ei jää aikaa kapulaleikkeihin. Tehtiin näillä lyhyemmillä matkoilla muutama toisto ja ne oli kivoja kaikki, joten selkeästi toimi meille. Toki ei jätetä pitemmältä tehtäviä vauhtinoutojakaan täysin pois, mutta keskitytään nyt hieman lelupalkan arvon nostamiseen ja koiteteaan saada kapulasta vaan sellainen neutraali minulle palautettava juttu.

Cavan silmä on aika hurjan näköinen, tiedän! Ell kuitenkin sanoi, että ainoastaan ns. kauneusvirhe eli voidaan touhuta ihan normaalisti ja ei kannata turhaa rajoittaa pennun menoa. Toki tietysti pentua seuraten, mutta ainakin toistaiseksi voidaan elää normaalia elämää. Eikä silmä kyllä ole Cavaa tuntunut lainkaan häiritsevän.
Loppuun vielä yksi pidempi ja yksi lyhyempi luoksetulo. Molemmat olivat ihan mahtavia. Tosi vauhdikkaita ja lennokkaita eikä matkan pituudella ollut mitään eroa. Cavasta oli taas siisteintä ikinä olla treenaamassa ja itsellekkin jäi tosi hyvä fiilis meidän treeneistä. Nyt tehdään sitten vaan lisää jääviä liikkeitä ja muistetaan pitää treenihetket kivoina ja lyhyinä pentutreeneinä, ei liian vakavina ja pitkinä vielä (tai toivottavasti ei ikinä tule tehtyä liian vakavia treenejä). Huisin kivat treenit taas ja ollaan kyllä saatu niin hyviä neuvoja meidän kouluttajalta, että näillä eväillä on ollut hyvä lähteä pennun kanssa tutustumaan tokoon. Ei ole ollut tylsiä treenejä ja vauhtitypy on saanut kyllä rallatella treeneissä ihan sydämensä kyllyydestä eikä ole tarvinut tehdä pelkästään tylsiä malttiharjoituksia. Minikiituri on saanut painella menemään noutoharjoituksissa, ruututreeneissä ja luoksetuloissa ihan kyllä niin lujaa kuin tassuista pääsee.

Tältä pieni työmyyrä näyttää treenien jälkeen. Onnellinen ja väsynyt <3 

18 kommenttia:

 1. Voi harmi tota silmää :( Tsemppiä! Cava on kyllä niin taito pentu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanoppa muuta! Kurja homma, mutta tämmöisiä nyt vaan aina välillä tulee. Onneksi silmä ei lainkaan vaivaa Cavaa, on ainoastaan hurjan näköinen kun siinä on tuollainen punainen patti. Kiitos kuitenkin tsempeistä! :) Ja kyllä pentu on ihan mielettömän taitava ja ihana ja fiksu ja hauska ja söpö jajaja …

   Poista
 2. Toivottavasti silmä tulee kuntoon, aika ikävän näköinen kyllä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Näyttää hurjalle :( onneksi kuitenkin pitäisi olla suhteellisen helppo juttu korjata ja tärkeintä ettei vaivaa koiraa <3

   Poista
 3. Voi kurjuus, jos silmävaivan joutuu leikkaamaan :(

  Mutta onpas ollut taas reipas toko-Cava <3 Hienosti tuntuu edistyvän tokoilut! Ja toi kapulaongelma kuulostaa kovin tutulta :D Jipin mielestä kapulan nouto on niin siistiä, että oon saanut tehdä ihan urakalla töitä, että lelu on saatu vieläkin kivemmaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä :( vaikka eipä sitä oikein auta harmitella, näitä vaan välillä tulee vaikka ikäviä juttuja ovatkin.

   Kyllä! Pentu on ollut super reipas ja pätevä pieni tokopossu :) edistyy kyllä hirveätä vauhtia ja tuntuu omaavan ihan käsittämättömän oppimiskyvyn :D itse oon kokoajan ihan ulalla että osaako tää jo tämänkin?!? Ja tää kapulaongelma on kyllä hauska, mun aikaisemmat koirat on suunnilleen juossut kapulaa karkuun ja nyt on ihan erilainen treenikaveri! Hirveästi tulee oppia itsellekkin :)

   Poista
 4. Voi ei, leikkaukset ei oo kivoja eikä leikkauspotilaat ja varsinkaan niiden potilaiden aloillaan pitäminen kun eivät itse tajua.. :( Eikö kyynelrauhanen pysy sisällä paikallaan vai mikä? :/ Tsemppiä teille jo valmiiksi!

  Ja olisipa joskus joku osannut minulle sanoa ton että käsimerkki vasta käsyn jälkeen eikä samaan aikaan! Vaikka ei Serasta sen hermorakenteen takia tokokoiraa koskaan tulekkaan, olisi se silti varmasti helpottanut meidän elämää! Terveisin koirani on kuuro käskyille mutta täysin ehdollistunut käsimerkeille.. :'D Näin vanhemmiten olen itse nimittäin huomannut että kropan pieninkin liike on vahvempi käsky kuin mitkään sanalliset yhteensä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei tosiaan ole kivoja ja sanoppa muuta :D pidä nyt tälläinen "minä haluun tehä kaiken iha itte nythetiäkkiä"—tyyppi jossain levossa.. En ole ihan varma mikä on ongelma, ollaan kahdella yleislääkärillä käyty ja toinen oli sitä mieltä että kyynelrauhanen sieltä pullahtanut ulos (tältä näyttää munkin mielestä, mutta en tietysti mitään aiheesta tiedä) ja toinen oli sitä mieltä, että vilkkuluomi tulehtunut ja turvonnut. En tosin ole varma ovatko nämä kaksi jotenkin sama asia, mutta käytetään vain eri nimityksiä. Silmäeläinlääkäreille tuntuu olevan hirveät jonot kaiken lisäksi :/ täytyy toivoa että saataisiin jostain peruutusaika..

   Haha joo, siis ihan itsestään selvä juttuhan tuo on, mutta ei sitä jotenkin tajua omassa toiminnassaan. Auttaa hirveästi kun saa jonkun ulkopuolisen katsomaan ja huomauttamaan kaikista virheistä joita itse tekee :D

   Poista
  2. Voi ei! Tietenkin pitää olla hirveät jonot.. :( Me saatiin onneksi tohon hampaan poistoon niin aika heti seuraavaksi maanantainksi Lauralta, hampaan siis huomasin hajonneen lauantaina. Oli ihan superia kun sai jättää oman kallisarvoisimman lastin tutun käsiin! Ja vieläkin niin lähelle kun vartin ajomatkan päässä.

   Mä täällä painiskelen joka päivä että mitä keksitään kun ei toi ulkoilu väsytä AD/HD duracelkettua yhtään ja temppuilu ei onnistu kun ei voi leluilla tai oikein nameillakaan palkata. :/ Saisihan tuo jo pehmeää ruokaa syödä mm. nakkeja mutta olen jotenkin niin skeptikko että en vielä uskalla antaa..

   Poista
  3. No niinpä :( ärsyttävää! Täytyy huomenna vielä jatkaa soittelua ja toivoa, että päästäisiin jonnekkin edes parin viikon sisällä. Laura on kyllä ihana! Pelasti meidätkin pinteestä kun Cavalla katkesi yksi maitokulmuri niin päästiin jo parin päivän päästä Lauralle hoitamaan hammas kuntoon! :) ajomatkaa tuli tosin vähän yli tunti suuntaansa, mutta ainakin Cava oli hyvissä käsissä :) mä aloin antamaan Cavalle aika nopeasti tuon hampaanpoiston jälkeen jo pehmeitä herkkuja ja meillä parani ainakin tosi nopsaan! Koitin aina ruokailun/herkkujen syömisen jälkeen muistaa huuhdella suuhuuhteella, että puhdistuisi sitten heti jos jotain pöpöjä tuli :) pikaista paranemista teillekkin ja tsemppiä! <3 niin kurjia nämä kun omille silmäterille sattuu jotain :(

   Poista
  4. Mä en oo oikeen uskaltanut kun jäi niin isot kolot suuhun :( Pikkuhiljaa on ruvennut saamaan nakkeja mutta ulkona oon vielä tosi skeptinen kun on tota hiekkaa ja pölyä! Aina huuhtomassa lenkin jälkeen suuta. No on kyllä kurjaa kun oma mussukka on potilaana!

   Laura on! Toivotaan että saisitte nyt ajan niin saisi asian pois häiritsemästä päiväjärjestyksestä..

   Poista
  5. Nojoo teidän suu näytti kyllä hurjalle :( haha joo oon itekki kyllä ihan hysteerinen kun koiralla on jotain ja Cavankin suuta huuhtelin kokoajan :DD pikaista paranemista teille <3 ja me onnistuttiin saamaan peruutusaika ensi viikon tiistaille niin saadaan nyt silmä leikattua :) ihanaa! Tosin sitten edessä vielä toipuminen, saa nähdä miten siitä selvitään..

   Poista
 5. Voi Cava-paran silmää! Toivottavasti se saadaan nopeasti kuntoon. Kovasti olette edistyneet treeneissä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tosiaan! Silmälääkärit vaan tuntuvat kovin kiireisiltä, että saa nyt nähdä kuinka nopeasti saadaan aika :/ ja huippupentu kyllä edistyy kovaa vauhtia, ei taida olla mitään mitä se ei voisi oppia :D

   Poista
 6. Mikä Cavan silmää on vaivannut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cavan silmävaivasta voi lukea paremmin täältä: http://amazingaustralian.blogspot.fi/2016/03/silmavaiva-ja-takatalvi.html?m=1 :) nyt sillä on tullut tuo kyynelrauhanen taas esille ja se pitäisi ilmeisesti leikkauksella hoitaa. En itsekkään aiheesta vielä kauheasti tiedä, täytyy odottaa että päästään silmälääkärille ja saadaan enemmän infoa. Eli siitä luvassa tarkempaa postausta myöhemmin kun itsellä on jotain mitä kirjoittaa :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!