maanantai 14. maaliskuuta 2016

Pentutoko 3/8


Tänään taas ajeltiin hallille tekemään Cavan kanssa tokoa Nina Mannerin valvovan silmän alle. Hallille päästyään Cava oli taas aivan fiiliksissä ja se selvästi tiesi, että hommia mennään tekemään. Voi ihana, mikä asenne! Tänäänkin kuitenkin hieman malttia ensin siinä pihalla ja sen jälkeen rauhallisella pissityksellä, minkä jälkeen vasta siirryttiin halliin sisälle. Hienosti sujui tänään hallin sisälle siirtyminen, vaikka ovella saikin kerran huomauttaa, että minä menen ensin ja rynnimällä ei pääse sisälle.

Cava sai tänään aloittaa treenaamisen. Tehtiin taas kahdessa pätkässä, ettei tule liian pitkä treenipätkä pennulle. Ensin otettiin vauhtinoutoa niin, että pidin Cavaa pannasta ja heitin sille kapulan. Kun Cava lähti tuomaan kapulaa minun luokse niin nappasin lelun esiin ja "jes" kehulla pennun oli tarkoitus vaihtaa kapula leluun. Cava ei meinannut vaihtaa leluun ainakaan kovin helpolla vaan juoksi lelun perässä kapula suussa hieman hämillään, että pitäisikö kapulaa nyt kantaa vai leikkiä lelulla. Hauska pieni. Itseäni hieman nauratti kun juoksentelin sitten ympyrää lelun kanssa ja koitin saada Cavan vaihtamaan kapulan leluun. Hyvin kyllä siirtyi kapulalta lelulle hurjasti leikkimään, kunhan ensin siis tiputti sen kapulan.

Tähän saatiin ohjeeksi tehdä niin, että jatkossa kun heitän kapulan niin odotan siihen asti, että kapula on maassa paikoillaan ja päästän Cavan vasta sitten irti. Saalisviettiä sillä oli aikalailla kiitettävästi ja lähti hyvin lennokkaasti kapulan perään. Lisäksi saatiin neuvoksi jatkossa tehdä tätä erilaisilla kapuloilla. Kevyemmillä, painavammilla, ohjatun kapulalla ja myös metallisella noutokapulalla. Tämä siksi, että Cava ei opi liikaa pelkästään yhden tyylisen kapulan noutoa vaan heti pienestä pitäen alkaisi noutamaan muitakin kapuloita. En usko, että tässä tulee olemaan ongelmaa Cavan kanssa, varsinkin jos säännöllisesti otetaan eri tyyppisillä kapuloilla tätä vauhtinoutoa. Pitoharjoitukset pitää toki sitten tehdä erikseen vielä. Cavalla oli tosi hyvä vauhti ja keskittyminen tänään tähän ja se oli oikein super hieno.


Vauhtinouto harjoitusten jälkeen otettiin seuraamista. Olen aloittanut Cavalle seuraamisen harjoittelun ihan vaan imuttamalla ja meidän kouluttaja sanoi sen olevan hyvä tapa alkeisharjoituksiin ja sitä voi tehdä huoletta ihan pienellekkin pennulle. Näytettiin muutama pätkä meidän imutus-seuruuta ja saatiin kommenteiksi ensinäkin, että mun käsi on taas liian edessä -> Cava edistää, toiseksi, että vauhti on liian hidas, olisi hyvä opettaa pentu ravaamaan heti alusta asti, sillä ravi on tyylikkäämmän, ryhdikkäämmän ja muutenkin hienomman näköistä kun laamamainen kävey/pahimmassa tapauksessa epämääräinen peitsaaminen.

Uusilla ohjeilla tehtiin vielä pari pätkää ja ne saivat myös kouluttajan hyväksynnän. Hienosti meni pieni. Kotiin saatiin vielä ohjeiksi vaihdella matkojen pituutta (aika itsestään selvää, mutta itsehän tapojeni orjana esitin meidän seuruupätkät kaikki lähes tulkoon askeleelleen saman mittaisina). Seuruuta voi tulla yhden askeleen verran tai sitten vaikka 13-15 askelta jo ja vasta sitten palkka. Ei otettu seuruuta vielä suoraan perusasennosta vaan tavallaan vauhdista nappasin pennun matkaan ja seuruutin sitä sitten siitä. Vielä ei ole välttämätöntä siis tehdä seuruuta niin, että se alkaa ja päättyy perusasentoon, mutta myös sellaisia seuruita voi ottaa mukaan. Loppuun tehtiin vielä yksi pätkä, jossa oli mukana loivaa kaarrosta. Vielä ei ole tarvetta tehdä tiukkoja 90 asteen kulmia pennun kanssa, mutta seuruuseen voi liittää loivia kaarroksia molempiin suuntiin tai imuttaa vaikka isoa ympyrää, jossa sitten tulee jatkuva loiva kaarre jompaan kumpaan suuntaan. Tämän jälkeen pidettiin pieni tauko ja päästettiin muita treenaamaan.Tauolla tein Cavalle eteentuloja ja paikalla makaamista. Paikkamakuu sujui ihan tosi hienosti. Oon sanaton. Viereisellä kentällä tehtiin vauhdikasta aksaa ja keinu paukkui, koirat haukkui ja ohjaajat huuteli koirilleen ohjeita radalla, vieressä kaveri treenasi ruutua ja Cava vaan makasi ja tapitti mua silmiin. Sen keskittymiskyky ja häiriön sieto on kasvanut hurjasti viimeisten viikkojen aikana. Toki palkkasin Cavaa usein ja tehtiin ihan lyhyitä paikalla makaamisia, mutta silti - siisitä! Otettiin myös muutama istuminen ja sitten leikittiin hieman. Leikkiminen sujuu hallissa jo hyvin, eikä ensimmäisen kerran jännityksestä johtuvaa huonompaa leikkimistä ole näkynyt.

Tauon jälkeen aloitettiin treenaamalla merkin kiertoa. Cava on treenannut kiertoa lähinnä puunrungoilla, joten laitettiin sille agilityn pituusesteestä sellainen pitkä tolppa ja sen taakse kartio. Cava tajusi heti homman kun autoin sitä todella runsaasti (tuskin olisi mun apuja tarvinnut, mutta omaa epävarmuuttani hieman häsläsin siinä alkuun). Cava kiersi ensimmäisellä kerralla ravissa ja hieman pysähtyi merkin takana haistelemaan töttöröä ihmeissään, että mikäs tämä on. Toisella kerralla meni huimasti paremmin ja vauhtikin kasvoi kivasti. Toistoja tehtiin vielä pari lisää ja kaikki oli oikein hienoja ja vauhti oli hyvä.

Tässä saatiin ohjeeksi vähentää mun käsimerkkiä, mieluiten tilanteeseen, että sitä ei enää tässä tarvittaisi. Etäisyyttä voidaan myös kasvattaa joka treeni kerta vähän. Ensimmäinen toisto tosin kannattaa ottaa vielä aika läheltä, että muistaa mitä ollaan tekemässä. Lisäksi saatiin ohjeeksi ottaa tähän joku valmistelusana, esim. "missä merkki", jotta Cava itse etsii merkin ja sille tulee selväksi, mitä ollaan tekemässä. Tästä valmistelusanasta voi myös palkata, jotta siitä tulee itsestään merkittävä osa liikettä. Lisäksi saatiin ohjeeksi harjoitella merkin kiertämistä myös toiseen suuntaan (eri käskysanalla!). Aluksi niin, että lähetän Cavan vasemmalta kiertämään merkkiä myötä päivään ja oikealta kiertämään vastapäivään. Jossain vaiheessa sitten voi tehdä erotteluharjoituksta niin, että sen pitäisi pelkästä käskysanasta tietää, kumpaan suuntaan kiertää. Tämä siis vasta joskus paljon paljon myöhemmin. Merkin kierrossa, etenkin vauhdin kasvaessa, Cava hieman laajensi sen kaarrosta, eikä tehnyt tiivistä ja tiukkaa käännöstä merkillä. Tähän saatiin ohjeeksi heittää Cavalle palkka toiseen suuntaan. Eli kun lähetän Cavan vasemmalta kiertämään merkkiä myötäpäivään palkkaan sen lelulla tai namilla niin, että heitän palkan vasemmasta kädestä vasemmalle, jolloin Cava tiivistää kaarrosta. Kokeiltiin näitä pari ja toimi tosi hyvin.


Loppuun otettiin vielä pari kertaa ruutu harjoitusta. Tehtiin niin, että kouluttaja tiputti Cavalle lelun ruutuun niin, että Cava näki ja minä pidin Cavaa pannasta kiinni. Kun kouluttaja oli kävellyt ruudusta pois lähetin Cavan lelulle "ruutu" käskyllä. Toimi kivasti ja päästiin jo ottamaan ruutuun etäisyyttä, sillä Cava pinkaisi lelulle niin sanotusti täysillä. Tehtiin näitä muutamia toistoja ja joka kerta otettiin hieman lisää etäisyyttä. Saatiin ohjeeksi jatkaa ruututreenejä kotona ja mielellään useissa eri paikoissa. Erilaisilla alustoilla (sisällä, ulkona hiekalla, nurmella, asfaltilla, ja niin, että ruutu on nurmella ja koira lähetetään ruutuun hiekalta jne), erilaisia taustoja vastaan (aita, seinä, auto ruudun takana jne). Treeniä erilaisilla ruutunauhoilla, erilaisilla töttöröillä jne. Saatiin myös ohjeeksi tehdä lähetyksiä eri suunnasta, eli niin, että ensin juoksee yhdestä suunnasta ruutuun ja seuraavaksi sitten toiselta sivulta ja palkka on aina ruudun takaosassa -> tällä varmistetaan ettei opi hakemaan palkkaa aina tietystä kohdasta vaan hakeutuu ruudun takaosaan vaikka palkka olisi edellisellä kerralla ollut toisessa kohtaa kun ruutuun on lähetetty toiselta sivulta. Olipas vaikea selittää! Toivottavasti ymmärsitte mitä ajoin takaa tuolla. Saatiin myös ohjeeksi pidentää matkaa ihan rohkeasti aina kun tuntuu siltä, että sujuu hyvin.

Kouluttaja sanoi myös, että Cavalle voi tehdä avustajan kanssa niin, että avustaja heiluttelee lelua niin, että Cava huomaa sen ja sitten vapautan Cavan lelulle. Jos avustajaa ei ole niin voidaan tehdä joko niin, että käydään yhdessä viemässä palkka ruutuun tai sitten niin, että jätän Cavan odottamaan ja vien lelun ruutuun. Tähän saatiin myös ohjeeksi ottaa käyttöön valmistelusana ja palkata erikseen myös siitä, jotta siitä tulee itsestään Cavalle merkityksellinen juttu. Valmistelusanan kannattaa olla joku eri kuin sitten käskysana, eli meille varmaan valikoituu tässä valmistelusanaksi "neliö". Nyt sitten vaan odottelemaan maan kuivumista ja ahkeraa ruututreeniä. Niin siistiä, niin kivaa, niin mahtavaa, niin hauskaa. Kouluttaja kehui taas kovasti Cavaa, ihana ja hauska pentu, niin fiksu! Ja itse en voi kyllä olla muuta kuin samaa mieltä.

Tällä hetkellähän siis lähinnä rakennellaan Cavalle motivaatiota eri liikkeisiin ja sitä, että sen mielestä toko ja mun kanssa treenaaminen olisi siisteintä ikinä. Meillä on vielä pitkä matka siihen, että yhtään mikään liike alkaisi muistuttamaan edes etäisesti valmista tokoliikettä. Olen niin iloinen, että kaverini vinkkasi minulle tästä Agility Akatemian tokokurssista ja päästiin nyt heti tosi hyvään oppiin. Ollaan saatu kurssilta jo nyt ihan mielettömän paljon hyviä neuvoja ja ohjeita ja olen niin innoissani. Erilaisiakin näkökulmia treenaamiseen tullut ja meillä on ollut niin kivaa.

Huomaa kyllä myös, että Cavalla on valtavasti kasvanut itseluottamus ja siitä on kuoriutumassa aikamoinen tokopossu jopa. Ruudun treenaamisen lomassa pidettiin pieni tauko kun kyselin kouluttajalta vinkkejä ja keskusteltiin muutenkin hieman ruututreenien jatkosta. Sillä aikaa yksi ryhmäläinen leikki koiransa kanssa hallin toisella puolella ja Cavahan pinkaisi täysillä sinne, että hänkin haluaa leikkiä mielummin kuin odotella tyhmiä ohjeita!!!! Kääks. No onneksi palasi kyllä mun tiukalla rääkäisyllä takaisin ennenkö ehti häiritsemään kaveria ja hieman olin itse jopa tyytyväinen, että Cava lähti. Siis en tietenkään halua, että se jatkossa pinkoo treenikavereiden luokse treeneissä, mutta pari viikkoa sitten Cavaa jännitti kovin kaikki koirat eikä olisi tullut kuuloonkaan, että se olisi vapaaehtoisesti juossut niiden luokse, joten huimaa edistystä tapahtunut ja miten rohkea siitä onkaan kasvanut.

Mun oma tokomotivaatio on taivaissa ja Cavan kanssa nyt vaan on hauskinta ikinä treenata. Se on niin tajuttoman ihana ja fiksu pentu. Suurimman osan ajan treeneistä hymyilen varmasti täysin idiootin näköisenä ja joka kerta on saanut nauraa Cavalle kun se niin innoissaan toheltaa menemään. Treeneistä ajan kotiin väsyneenä, mutta onnellisena, eikä treenien tuoma hymy haihdu naamaltani kuin vasta illalla nukkumaan kömpiessä. Ja usein hymyilyttää vielä seuraavana aamunakin. Ehkäpä toko voisi ihan oikeasti olla meidän juttu. Toko vaan on ihan tosi parasta just nyt! Ja sorry (not sorry) mun jatkuva Cava hypetys, mutta se nyt vaan on ollut niin huikea <3

2 kommenttia:

  1. Pätevä pieni tokoilija <3 Ja kiva, että ootte innostuneet tokoilustakin! Motivaatiota tosiaan nostaa kummasti se koira, joka tekee hurjan innoissaan ja oppii nopeasti. Itsellä haastetta on tuonut se, että nopeasti oppivalle tulee vahingossa opetettua sitten niitä vääriäkin juttuja, kun huomaamattaan vahvistaakin eri juttua, mitä luuli vahvistavansa :D

    VastaaPoista
  2. Sanoppa muuta! Kyllä saa itse olla tarkkana, että ehtii poimia oikeat jutut mistä palkkaa. Pennun kanssa tosin on ollut hauskaa tehdä ihan kaikkea, nopea, innokas ja fiksu, joten jos menee pieleen niin vika taitaa löytyä aika nopeasti sieltä remmin vähemmän nopeasta ja fiksusta päästä :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!