maanantai 7. maaliskuuta 2016

Pentutoko 2/8


Tänään meillä oli Cavan kanssa toinen kerta tokokurssilla. Pieni oli taas oikein pätevänä. Cava selkeästi tiesi jo minne ollaan menossa kun kaivoin treenirepun esille ja pakkasin herkut ja lelut mukaan. Häntä heilui ja se häsläsi mun ympärillä innoissaan. Hauska pentu! Miten se voikin jotkut asiat tajuta ja oppia ihan kerrasta. Treenihallille saapuessa automatkalla mun pienestä ja kiltistä söpöläisestää oli kuoriutunut oikea treeniraivo. Autosta ulos hypätessään pikkuhirwiö ryntäili ympäriinsä ja HAUKKUI (mitä ei ole juurikaan tehnyt) ja harjoitti muuta yleistä häsläystä. Uskomaton kakara.

Tehtiin hallin ulkopuolella sitten rauhoittumista ja keskittymistä vaativia juttuja ja käytiin pisulla siinä. Sitten vasta kun saatiin riittävän rauhallinen mieli niin siirryttiin halliin sisälle. Treenattiin tällä kertaa kahdessa pätkässä. Ensin taas odoteltiin hetki. Odotellessa tein Cavan kanssa odottamista, maahan menoja liikkeestä ja maassa pysymistä. Leikittiin myös hetki ja tänään Cava leikki todella innokkaasti ja hyvin.

Aloitettiin meidän treenivuorolla taas leikkimisellä. Tehtiin alkuun samaa kuin viimeksi ja nyt Cava vaihtoi lelulta toiselle hyvin ja leikki hienosti. Mulle kuitenkin taas palautetta, että pitää muistaa sanoa vihjesana, millä pentu tietää vaihtaa lelulta toiselle. Loppuun sai voittaa lelun ja keskusteltiin hieman jatkosta. Jatkossa voidaan siirtyä leikissä eteenpäin siihen, että heitän Cavalle lelun ja kun se lähtee tuomaan lelua minulle sanon meidän vihjesanan ja vaihdatan sen lelulta toiselle. Kokeiltiin tätä pari kertaa ja Cava toi molemmilla kerroilla lelun melkein mulle asti ja vaihtoi tosi hyvin lelulta toiselle. Lähti tosi innokkaasti lentävän lelun perään ja kouluttaja sanoi Cavalla olevan hyvin saalisviettiä, joten sitä voidaan myös helposti hyödyntää koulutuksessa.

Kotiläksyksi saatiin jatkaa leikkimisharjoituksia ja edetä niissä niin, että enää Cava ei saa lähteä joka kerta suoraan lentävän lelun perään vaan voin pitää siitä pannasta kiinni ja päästän irti vasta kun lelu on jo maassa. En usko, että tuossa tulee olemaan mitään ongelmaa, sillä ollaan treenattu paljon kuolleelle lelulle irtoamista ja sekin sujuu Cavalta jo mallikkaasti. Lisäksi jatketaan leikkiharjoituksia niin, että nyt seison ylhäällä (aiemmin olen vain kyykkinyt maassa pennun tasolla). Pöh, kurjaa! Pennun koulutus on niin mukavaa kun se onnistuu hyvin olohuoneen matolla istuskellen! :D Ei vaan, ihanaa kun saadaan nyt hyviä ohjeita miten jatketaan ja homma menee vauhdilla eteenpäin.

Seuraavalla viikolla aloitellaan vauhtinouto harjoituksia ja minun pitää muistaa ottaa kapula mukaan. Hui, jännää! Olen onnistunut Kodalta jo noudon pilaamaan, joten hieman hirvittää miten Cavan kanssa käy. Kouluttajamme kyllä lohdutteli, että Cava vaikuttaisi siltä, että nouto ei tule olemaan sille mikään ongelma. Tai siis ainakaan hidas vauhti ja haluttomuus noutaa ei varmastikkaan tule olemaan ongelma jos pohjat liikkeelle tehdään huolella.

Tämän jälkeen keskusteltiin hieman luoksetulosta ja siitä, että aionko opettaa Cavan tulemaan eteen vai sivulle. Päädyin keskustelun jälkeen siihen, että opetan sen kumpaankin. Se on sen verran fiksu pieni auspai, että oppii varmasti erottelemaan eri käskyt ja oppii tulemaan sekä sivulle että eteen, kunhan treenataan nyt pienestä pitäen molempia. Tällä kertaa tehtiin treeneissä muutama vauhti luoksetulo. Ensimmäisellä luoksetulolla Cava tuli tosi nätisti. Varmistelin hieman liikaa sitä, että se varmasti tulee (mikä oli täysin turhaa, se tuli suoraan täysillä mun syliin). Saatiin neuvoksi tehdä niin, että seison ihan paikoillani jopa liioitellun jäykkänä ja tylsänä, että Cava oppii siihen, että luokse tullaan täysillä ja se on huisin kivaa vaikka itse vaan nököttäisin suorana. Niinhän se tokokokeissakin sitten menee. Toisella yrityksellä seisoin tosi tylsänä ja Cavalla oli intoa jopa vähän liikaa. Se sähläsi ja kitisi kun kouluttaja piti siitä kiinni ja kun kutsuin sen luokse se ampaisi kuin tykin suusta ja mun luokse tullessaan se tarttui leluun kiinni sellaisella raivolla, että en ole koskaan nähnyt sitä sellaisena. Tästä saatiin ohjeeksi, että kannattaa odottaa, ennenkö Cava on rauhallinen ja malttaa odottaa jos joku pitää sitä kiinni ja kutsua luokse vasta kun se odottaa nätisti, ettei oppisi liikeeseen vääränlaista mielialaa. Tästä olikin hyvä siirtyä tauolle hieman rauhoittelemaan pentua.

Tauon aikana tein sivulletuloa ja ne ovat tosi hienoja! Cava ei tarvitse enää juurikaan apua vaan kääntyy itse nätisti viereen. Pidin namikättä nyt ihan vaan reidessä kiinni kun pyysin sivulle ja Cava tuli tosi nätisti. Suurimmalla osalla kerroista se tuli hienosti oikeaan kohtaan ja vain muutaman kerran valui liian eteen. Lisäksi tehtiin ihan vaan tylsää odottamista ja katseltiin kun kaveri treenasi. Cava rauhottui tosi nätisti vaikka sillä oli selkeästi pieni treeniraivo päällä. Huippu tyyppi :)

Tauon jälkeen jatkettiin vielä luoksetuloilla. Otettiin yksi pitkän matkan luoksetulo alkuun ja siinä odotin, että Cava varmasti rauhoittui ennen kun kutsuin sen luokse. Taas se tuli vauhdilla luokse, mutta oli selvästi rauhallisempi kuin ennen taukoa otetulla viimeisellä toistolla. Otettiin myös muutama lyhyempi luoksetulo. Saatiin ohjeeksi muistaa tehdä luoksetuloja eri pituisilta matkoilta, kosksa esimerkiksi EVL:ssä kun on luoksetulon pysähdykset niin viimeiseltä pysähdykseltä matka ohjaajan luokse on aika lyhyt ja siinä esiintyy toisinaan koirilla hitautta, joten kannattaa jo pennulle opettaa se, että oli matka mikä hyvänsä niin luokse tullaan vauhdilla. Vauhti tosin tuskin tulee olemaan Cavalle se ongelma, mutta kuitenkin ihan hyvä huomio, mihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Tämän jälkeen katsottiin meidän perusasento ja se oli nyt oikein hyvällä mallilla. Harjoitukset toki jatkuvat edelleen sen osalta. Treeneissä muistin tänään palkata Cavan joka kerta oikeasta kohtaa, joten hyvä minä! Puhuttiin myös hieman siitä, miten kannattaisi lähteä seuraamista harjoittelemaan ja päädyttiin aloittamaan lyhyet seuruuharjoitukset imuttamalla pentua. Lisäksi saatiin kotiläksyksi perusasennon osalta tehdä pieniä askelia eri suuntaan (askelia sivulle, vähän eteen, viistoon jne.) niin, että pentu joutuu siinä itse korjaamaan perusasentoa, toki aluksi pentua auttaen.

Lisäksi saatiin kotiläksyksi treenata erilaisia "temppuja", joilla voidaan parantaa koiran kehonhallintaa. Vatitreeniä ollaankin jo tehty, mutta sitä jatketaan. Lisäksi mukaan ohjelmistoon tulee peruuttaminen (ainakin aluksi vaan pois päin minusta, ei siis seuraamisperuuttamista vielä) ja takajalkojen nostaminen alustalle (esimerkiksi sille vadille millä ollaan treenattu jo). Mieluiten niin, että koira tavallaan peruuttaa sen korokkeen päälle. Näillä jatketaan siis nyt tällä viikolla ja ensi viikolla katsotaan enemmän seuraamista ja sitä vauhtinoutoa.

Cavalla oli tänään ihan super asenne treeneissä. Se oli niin iloinen ja häntä pystyssä ja heiluen. Niin loistava pentu kerrassaan. Aivan treenien loppupuolella halliin tuli seuraavan ryhmän haukkuva koira ja Cava kerran säpsähti sitä ja siirtyi kauemmaksi häntä alhaalla, mutta sen jälkeen teki hommia ihan normaalisti eikä välittänyt vaikka kentän reunoilta kuului yksittäisiä haukahduksia. Eniten tuntuu, että taas tuli itselle kaikkea muistettavaa ja opittavaa, mutta niinhän se yleensä menee, että koulutetaan ihmisiä ja koirat oppivat siinä samalla kyllä.

Alla täytteeksi muutama söpistely kuva Cavasta, molemmat kuvat on otettu vain pari päivää pikkumonsterin kotiutumisen jälkeen.8 kommenttia:

 1. Cava kuulostaa kyllä niin mahtipenskalta! Pahentaa vaan omaa pentukuumetta :D

  VastaaPoista
 2. Se on aivan superpuupi! ❤️ Pentukuume on vakava sairaus ;) suosittelen sen hoitamista! Ja siihenhän on vaan yksi lääke...

  VastaaPoista
 3. Ihanat kuvat ja reipas Cava!
  Meilläkin ollaan aina aivan innoissaan kun ajetaan hallin pihaan. Kävely ovelle ja molemmilla ovilla istuminen ovat aikamoisia hillintäharjoituksia. Kovasti olette jo parilla kurssikerralla edenneet ja touhunneet.

  VastaaPoista
 4. Hihi, on kyllä varsinaista hillintäharjoitusta tuo hallille meneminen näköjään ja joo paljon ollaan ehditty :) kurssilla tehdään kyllä vaan muutama toisto per asia ja saadaan sitten kotiin ohjeet jatkoa varten :)

  VastaaPoista
 5. Kuulostaapa kivalta puuhastelulta! :). Miten siis olet saanut koiran tarkalleen ottaen rauhallisempaan moodiin ennen halliin menoa? Itse olen vielä niiin noviisi koirahommissa, etten vielä oikein saa tuota meidän ronttia rauhoittumaan, jos koira ei olekaan ihan siinä toivotussa mielentilassa vaan jopa liian innokas häsläämään :P.

  VastaaPoista
 6. Me ollaan tehty Cavan kanssa rauhottumisharjoituksia siitä asti kun se tuli mulle :) Ihan pentuna kun se oli niin pieni, että mahtui hyvin syliin tein sitä että pidin sitä sylissä niin kauan, että rauhoittui siihen sellaiseksi rennoksi ja löysäksi pötkyläksi. Pikkuhiljaa se oppi rauhoittumaan nopeammin ja lisäsin siihen vihjesanan jota aina veeeenyyytiiiin pitkäksi ja sanoin sen tosi rauhallisella äänellä kun Cava oli rauhoittunut/juuri rauhoittumassa syliin. Sitten siirryttiin siihen, että se makasi lattialla ja rauhoittu siihen (se kun on jo sen verran iso, ettei oikeen enää mahdu syliin hyvään asentoon) ja taas toistelin sille hitaasti ja rauhallisesti meidän vihjesanaa.

  Hallilla oon ottanut sille maltti ja keskittymisharjoituksia, meillä sellaisina toimii esimerkiksi herkuista luopuminen ja paikallaan oleminen. Nyt olen vaan pitänyt sitä paikallaan seisoalteen kun maa on vielä niin kylmä ettei viitti pitää pitkiä aikoja makuultaan/istualtaan. Lisäksi Cava pääsee jo pelkästään meidän rauhoittumisen vihjesanalla paljon parempaan ja rauhallisempaan moodiin, joten oon sitäkin käyttänyt jo jonkun verran. Se ei ole kuitenkaan niin vahva vielä jos häiriötä on paljon niin olen tyytynyt noihin luopumis- ja paikallaoloharjoituksiin. Lisäksi katsekontaktiharjoitukset ovat hyviä. Viimeksi varasin myös vähän enemmän aikaa niin, että sain sitä oikeasti rauhallisemmaksi siinä hallin pihalla jo, eli ei menty halliin sellaisella häsellysmielialalla. Joten pääsin siinä käyttämään jo ihan sitä, että palkkana oli se halliin sisään pääsy ja sinne ei päässyt vinkumalla ja hösläämällä.

  En ole mikään asiantuntija näistä kertomaa, joten kannattaa kysellä vinkkejä vaikka teidän kouluttajalta jos käytte jossain ohjatuissa treeneissä :) Hän tuntee varmasti jo paremmin sut ja sun koiran niin keksii varmasti teille sopivat ja toimivat jutut.

  Niin ja viime kerralla saatiin tuolla tokossa ohjeeksi tehdä ihan kotitreeneissäkin koiralle vuoron perään leikkiä/luoksetuloa/muuta vauhdikasta, joka nostattaa koiran virettä ja sitten perään jotain rauhoittavaa, kuten vaikka paikalla makaamista/perusasennon kestoa/muuta rauhallista ja keskittymistä vaativaa. Tämä siksi, että koira oppisi jo pienenä säätelemään omaa virettään ja pystyy vauhdikkaiden juttujenkin jälkeen tekemään vielä tarkasti ja keskittymään ja rauhoittumaan. Huh, tulipas pitkä vastaus! Mutta tosiaan suosittelen vielä kysymään tarkemmin joltain kouluttajalta koska en itse ole mikään asiantuntija :D me ollaan menty näillä, mutta voi olla että teille sopii jotkut ihan eri jutut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kiitos pitkästä vastauksesta! :D. Mukavia konkreettisia vinkkejä, varmasti kokeillaan! Me ei tosiaan vielä olla mitään ohjattua harrastusta varsinaisesti päästy aloittamaan, mutta toivonmukaan viimeistään syksyllä starttaillaan rally-tokon parissa :P.

   Poista
  2. Heh, huomasinkin juuri, että tuli melko pitkä vastaus. Mutta loistavaa, jos näistä oli jotain apua ja pääsette näillä alkuun :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!