lauantai 26. maaliskuuta 2016

HSKP pentukurssi 1/4

Olin täysin unohtanut, että olin ilmoittanut Cavan Helsingin seudun kennelpiirin pentukurssille. Maanantaina saatiin kuitenkin sähköpostia, että olimme mahtuneet kurssille ja lisätietoja kurssista sekä kurssiohjelma. Cavan yksi siskoistakin on samalla kurssilla, joten mukavaa! Kurssi vaikutti sisältävän melko paljon ihan perusasioiden läpi käymistä, suurin osa Cavalle jo tuttuja juttuja. Vaikutti ehkä enemmänkin joltain arkitottelevaisuuskurssilta ohjelman perusteella kuin varsinaiselta tottelevaisuuskurssilta. Eipä se tosin haittaa, arkijuttujakin on tärkeä treenata ja päästäänpähän ainakin uuteen halliin ja uusien koirien keskelle harjoittelemaan, häiriötreeniä kun ei voi koskaan tehdä liikaa.

Ensimmäisellä kerralla kurssiohjelmassa oli:
- käydä läpi erilaisia koulutusvälineitä
- miten reagoida koiran ei-toivottuun käyttäytymiseen ja miten luoda koiralle kotisäännöt -> luvan kysyminen
- koiran käsiteltävyys ja rentouttaminen (motivointi, koulutussanasto, äänenkäyttö, käskystä vapauttaminen ja palkitseminen)
- leikkiminen
- kontaktin luominen: makupala suusta
- takana/sivulla hallitusti kulkeminen
- aktivointi: hyppy jalan yli, ryömiminen jalan ali, pyöri, kasi
- istu, maahan
- iloinen luoksetulo (suora)

kuinka fiksulta voi lapsikoira näyttää?
Alkuun olikin melko pitkä pätkä ihan teoriaa kun kouluttaja höpötteli ja pentujen kanssa vaan istuskeltiin. Cavalle oli todella hankala rauhoittua tässä. Jouduin melkeimpä koko ajan palkkaamaan sitä ihan pienistäkin onnistumisista ja hieman levottomana se pyöri ja hyöri. Huomaa, että ollaan tehty viime aikoina paljon asioita tarjoamisen kautta, joten se yritti siinä istuskellessa tarjota siis kaikenlaista. Lopulta onneksi rauhoittui ja rentoutui ihan kivasti. Otti vieressä olevasta siskosta melkoisesti häiriötä, ja vähän väliä kuikuili, että mitäs se sisko puuhastelee ja eikös nyt jo voitaisi painia keskenään :D VOI PENTU! Niin ja mainittakoon, että sisko osasi kyllä rauhoittua oikein nätisti.

Alkuhöpinöitä en tässä nyt käy pahemmin läpi, sillä suurin osa meni itseltäni hieman ohi koska Cavalla tuntui olevan muurahaispesä pyrstön alla. Siihen tahtiin se ainakin heilui ja hillui ja sain keskittyä ihan kyllä täysillä siihen, että pentu malttaa odotella. Käytiin kuitenkin ihan perusasioita vaan läpi, monellako kyseessä on ensimmäinen koira, miten palkata koiraa, rankaisua ei käytetä, makupala koulutus on se mitä kurssilla opetetaan jne.

Koiran kanssa touhuaminen aloitettiin leikkituokiolla. Cava tietysti leikki tosi nätisti ja innostui jo pelkästään lelun näkemisestä. Leikittiin ihan itsekseen siis koiran kanssa kouluttajan ohjeiden mukaan. Koiralla piti olla hauskaa ja sen piti pystyä leikkiä välittämättä muista koirista. Cavalla ei ollut mitään ongelmaa, päinvastoin se oli ihan intona kun tajusi, että tehdään hallissa muutakin kuin hengaillaan ja kuunnellaan jotain höpinää. Kouluttaja kehuikin meidän leikkimistä ja otti meidät tässä esimerkiksi ja kehoitti muita katsomaan, että tämä on se mihin pyritään. Jes, leikkitreenit siis ainakin tuottaneet tulosta!

Seuraavaksi treenejä jatkettiin kontaktiharjoittelulla. Olen tehnyt Cavalle nolostuttavan vähän ihan vaan pelkkiä kontaktiharjoituksia ja se vaikutti olevan vähän pihalla. Harjoitus tehtiin niin, että molemmissa käsissä oli namipalat ja kädet olivat sivuilla aika lähellä vielä kroppaa. Jossain vaiheessa olisi tarkoitus siirtyä siihen, että kädet voivat olla niin kaukana kropasta kuin mahdollista ja koira silti katsoo silmiin. Cava ei oikein tajunnut, että miksi mulla oli ne kädet nyt siinä sivulla ylhäällä. Se välillä katsoi niitä hämillään ja sitten jatkoi taas silmiin tuijottamista. En tiedä oikein miten onnistuttiin, ollaan niin eri tyylisesti treenattu kontaktia aiemmin, joten tämä tuntui molemmille vähän hassulta. Oon tehnyt näin aiempien koirien kanssa kyllä ja ihan hyvä tekniikka, joten voitaisiin kyllä muutamia treenejä ainakin kotona tehdä näin ja vahvistaa tuota kontaktia vielä lisää. Ihan hyvältä se nyt jo vaikutti, mutta tuskimpa se voi koskaan olla liian vahva. Kontkatin harjoittelu olikin ainut asia mitä tältä kurssilta tuli kotiläksyksi. Tehtiin myös muutamia kontaktiharjoituksia liikkeessä, Cava oli näissä paljon etevämpi. Tosin vauhti hieman nousi liikaa ja kontaktiharjoituksiin sekoittui hauskoja riemupomppuja. Hihi, hienosti ja hillitysti ei selvästikkään ole meidän juttu.


Tämän jälkeen tehtiin pieni hetki istumisia ja maahan menoja. Kurssilla olisi vissiin ollut tarkoitus tehdä asennonvaihdosten tavalla näitä, eli ensin istumaan ja siitä maahan ja sitten taas istumaan jne. Halusin itse kuitenkin vahvistaa Cavalle maahanmenoja niin, että se menee etupää edellä, joten tehtiin vähän ehkä erilailla, mutta eipä sen niin väliä. Istumiset ja maahanmenot sujui tosi kivasti ja enää istumisissa ei esiinny hirveästi peruuttamista ja taaksepäin valumista vaan ne olivat täpäkät ja suorat. Käskysanat Cava myös tunnistaa jo, joten nyt vaan lisää luottoa taitopentuun ja käsiapuja häivyttämään.

Tämän jälkeen otettiin jalan ali ryömimisiä ja jalan yli hyppäämisiä. En tehnyt kuin kerran tuon jalan yli hyppäämisen ja muuten vaan ryömimisiä kun se oli Cavalle selvästi vähän vaikeampaa. Nämä meni silti kivasti ja saatiin hyviä toistoja. Ei olla tätä aiemmin harjoiteltu, joten meille ihan uusi juttu.

Tämän jälkeen otettiin muutamia ohitusharjoituksia. Cava hieman ihmetteli, mutta kehujen voimalla teki tosi kivoja pätkiä. Oli kontaktissa ja häntä heilui iloisesti. Niin ihana murunen. Tässä oli ajatuksena, että tehdään erilaisia kohtaamistilanteita ja koirat sitten kulkevat nätisti sivulla tai tarvittaessa vähän omistajan takana. Tämän jälkeen tehtiin muutama pentuluoksetulo. Ohjaaja piti pennuista kiinni ja itse juostiin karkuun samalla pentua huutaen. Meillä tämä sujui hyvin ja nopeasti. Juoksin pienen matkan ja ohjaaja päästi Cavan tosi nopeasti irti kun se veti niin kovasti minun perään. Cava juoksi vauhdissa hieman ohi, mutta palasi nopeasti minun luokse hurjaan narupalloleikkiin.

Luoksetuloharjoituksiin lopetettiin kurssikerta ja sen jälkeen suunnattiin Cavan siskon ja äidin kanssa pienelle kävelylle. Siskon kanssa tuli hyvät painit aikaiseksi ja Cava joutuikin suihkuun, sillä oli sen verran mutainen pieni. Ensi viikolla sitten toivottavasti päästään taas uudestaan. Cavan silmävaiva uusi, joten joudutaan ensi viikolla ottamaan yhteyttä silmälääkäriin ja mennä tarkempiin tutkimuksiin. Vielä olen itsekkin hieman epätietoinen, että mitä seuraavaksi, mutta kirjoittelen postausta sitten, kun ollaan päästy silmälääkärin vastaanotolle ja saatu enemmän infoa.

korvien omaa elämää :D 

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!