maanantai 29. helmikuuta 2016

Pentutoko 1/8


Tänään Cava aloitti toko-opintonsa Agility Akatemian tokokurssilla. Päästiin halliin ja Cava esitteli heti hienosti taitojaan. Cavan bravuuri on varastaa herkkuja taskusta. Se on ratsannut minun taskut viimeksi ihan pikkupentuna kuukausi sitten ja sen jälkeen olen osannut sitä varoa, mutta taito on edelleen tallella. Cava on saanut varastettua herkkuja tuttujen taskuista kerran jos toisenkin. Tänään harmillisesti mulla sattui olemaan itselläkin sormet siellä namitaskulla ja Cava onnistui nirhaisemaan hampaalla mun kynnen alta ja sai sinne aikaan tosi kipeän verta vuotavan haavan.

Oltiin toisena vuorossa joten odotellessa tehtiin ihan helppoja juttuja ja tutustuttiin halliin. Cava keskittyi tosi hyvin vaikka sitä selvästi kiinnosti hajut ja muut hallissa. Leikkiminen oli hieman huononpaa hallissa kuin on ollut kotioloissa, mutta muusta ei huomannut, että Cavaa olisi lainkaan jännittänyt uusi ympäristö, jossa oli paljon erilaisia ääniä ja häiriöitä (hajut, vieraat koirat). Reipas pieni, häntä huiskuten teki hommia.

Kun meidän vuoro tuli aloitettiin hieman kartoittamalla, että mikä mun kokemus tokossa on ja mikä Cavan kokemus on. Kerroin hieman epäröiden meidän tulevaisuuden tavoitteista ja omista peloistani, mitä mulla nyt on ollut. Siis tosiaan se, että olen ollut hieman arka opettamaan Cavalle uusia asioita koska olen pelännyt tekeväni virheitä. Kouluttaja lohdutteli, että kaikki parhaatkin tekevät koiriensa kanssa virheitä ja vaikka kuinka ajattelisi uuden pennun kanssa tekevän kaiken täydellisesti niin virheitä tulee matkan varrella ja se on ihan okei. Kouluttaja oli todella mukava ja tykkäsin siitä, että hän korosti paljon sitä, että tämän ikäisen pennun kanssa tärkeintä olisi saada asenne kohdalleen ja ilo tekemiseen sekä sellainen fiilis, että aina kun tullaan halliin pennun fokus olisi mussa ja siinä että mun kanssa on siisteintä ikinä tehdä. Olen nimittäin täysin samaa mieltä, että tuo on tällä hetkellä tärkeintä. Toki kouluttaja sanoi myös, että siinä sivussa voidaan katsoa ja tehdä teknisempiäkin juttuja, mutta nimenomaan leikin varjolla pennulle.

Aloitettiin treenit leikkimällä kahdella lelulla niin, että minulla oli molemmissa käsissä lelut ja istuin maassa ja vuorotellen vaihdatin Cavaa lelulta toiselle. Tämä sujui ihan hyvin, mutta lelun vaihdossa oli vielä hieman hitautta ja jäi aika paljon aina leikittävään leluun kiinni. Ei nyt varsinaisesti mikään hirveän huono juttu kun oli selkeästi kiinnostunut lelusta ja leikki innoissaan ja mielellään. Saatiin kotiläksyksi harjoitella tätä lisää kotona. Cava hieman piti toista lelua parempana ja jäi siihen kiinni, joten täytyy löytää sille nyt toinenkin "lemppari". Sai kuitenkin kehuja leikkimisestään, on kuulema ikäisekseen hyvin kehittynyt leikkijä. Itselleni sain kommenttia, että voisin olla leikkiessä hieman passiivisempi, mikä on kyllä totta. Etenkin tänään kurssilla leikkiessä jouduin tehdä aika paljon töitä, että Cava innostuisi riittävästi, mutta uskoisin, että tämä johtui uudesta paikasta ja ympäristöstä. Niinpä itse määräsin automatkalla treenejä läpikäydessäni meille kotiläksyksi leikkiä mahdollisimman monessa eri paikassa ja häiriössä.

Seuraavaksi otettiin muutama maahanmeno. Niitä ollaan tehty aika paljon ja ne sujuivat kaikki tosi hyvin. Saatiin kehuja Cavan maahanmeno tekniikasta ja nopeasta suoritustavasta. Tuli itselle hyvä fiilis, sillä tuota maahanmeno tekniikkaa ollaan treenattu tosi paljon. Varsinkin alussa Cava yritti mennä maahan aina takapää edellä ja jättäen etupään hieman ilmaan, mutta nyt näitä ei enää juurikaan tule. Uutena juttuna tuli "liikkeestä" maahanmenot, eli niin, että peruutin ja siitä käskin runsailla avuilla pennun maahan. Nämäkin sujuivat hyvin ja saatiin kotiläksyksi harjoitella näitä kotona vielä lisää ja pikkuhiljaa ainakin kotona rauhallisessa ja tutussa ympäristössä alkaa vähentämään apuja.

Maahanmenojen jälkeen tehtiin muutama perusasentoon tulo ja niistä saatiin kommentiksi, että pentu tulee hieman liian eteen. Ei pahasti, mutta että kannattaa jatkossa palkata enemmän taakse. Kuulema varsinkin koiran kasvaessa se alkaa näyttää siltä, että on tosi edessä vaikka vielä ei sitä vaikutelmaa tulekkaan. Tässä saatiin kehuja pennun hyvästä kropan käytöstä ja suoruudesta. Sanomista tuli lisäksi myös siitä, että palkkaan sitä hieman edestä, jolloin pentukin hivuttautuu eteenpäin ja perusasento tulee liian eteen. Eli jatkossa palkkaus housun saumaa pitkin suoraan sivusta tavallaan ylhäältä alas kättä liikuttamalla, eikä edestä päin. Kotiläksyksi saatiin siis harjoitella sivulle tulemista pienemmillä avuilla (oon ottanut aikaisemmin pienen apuaskeleen ja pentu ei sitä enää todellakaan tarvitse, edes häiriössä). Käsiavuilla autetaan pentu siis oikeaan kohtaan ja palkkaus sitten suoraan sivulta. Itselle siis eniten tässä harjoiteltavaa, että palkkaan pennun oikein.

Lopuksi tehtiin vielä vähän luopumisharjoituksia ja pentu luopui kädessä olevista herkuista todella hyvin. Kotiläksyksi saatiin harjoitella luopumista eri tilanteissa ja sen avulla harjoitella perusasentoon ja maassa makaamiseen kestoa. Eli niin, että alkuun pentu palkataan yhdellä namilla kun se menee maahan tai tulee sivulle ja sen jälkeen käsi, jossa herkkuja, auki joko pennun eteen (maassa makuu) tai pennun pään vierelle (perusasento) ja pentu saa namit kun katsoo minuun. Lisäksi saatiin tehtäväksi vaikeuttaa luopumisharjoituksia niin, että kättä heilutellaan pennun edessä hitaasti jne.

Saatiin ohjeeksi tehdä kotitreeneissä sekä leikkimistä/muuta kiihdyttävää että malttiharjoituksia/muuta rauhallista toimintaa. Mieluiten peräjälkeen ja vaikka useamman kerran peräkkäin, sillä pennun olisi hyvä oppia säätelemään virettä jo heti alusta asti.

Treenien jälkeen oma treenausmotivaatio nousi hurjasti. Olisi tehnyt mieli treenailla lisää vielä kotona, mutta päätin antaa pennun nukkua kun oli selkeästi väsynyt illan treeneistä. Oltiin aamulla ja aamupäivästä pitkillä lenkeilläkin, joten on nyt illalla ollut varmasti väsynyt niin henkisesti kuin fyysisestikkin. Kouluttajalta Cava sai kovasti kehuja, että on hauska ja pätevä pieni, ja teki hyvällä asenteella juttuja eikä ottanut isommin häiriötäkään hallissa. Ja niinhän se on. Mun oma täydellinen pikkutokopossu<3 Halkean ylpeydestä ja silleen.

5 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!